Понижения на борсите в Европа въпреки ръста на икономическата активност в еврозоната

Понижения на борсите в Европа въпреки ръста на икономическата активност в еврозоната

Понижения на борсите в Европа въпреки ръста на икономическата активност в еврозоната

Европейските акции регистрираха предимно понижения в ранната търговия във вторник, тъй като по-добрите от очакваното данни за бизнес активността в еврозоната не успяха да развълнуват инвеститорите, притеснени от по-нататъшни повишения на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ), пише Ройтерс.

Общият европейски индекс STOXX 600 отчете спад от 1,6 пункта, или 0,35%, до 452,89 пункта. Немският показател DAX се понижи с 56,27 пункта, или 0,37%, до 15 046,68 пункта. Водещият индекс на Лондонската борса FTSE 100 изгуби 22,1 пункта от стойността си, или 0,28%, до 7 762,57  пункта. Френският измерител CAC 40 записа спад от 3,05 пункта, или 0,04%, до 7 028,97 пункта.

На пазара се отразиха предварителните данни от проучването на S&P Global, според което общият PMI индекс на еврозоната, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, е нараснал до 50,2 пункта януари спрямо 49,3 пункта през декември 2022 г. Границата от 50 пункта разделя свиването от растежа.

Този резултат подкрепи прогнозите, че икономическият спад в блока може да не е толкова дълбок, колкото се очакваше, и че валутният съюз може да избегне рецесията.

Въпреки че доминиращият индекс на услугите в блока също изненада в посока нагоре, достигайки 50,7 пункта през януари в сравнение с 49,8 пункта през декември, активността в промишления сектор остана под прага от 50 пункта – 48,8 пункта за януари спрямо 47,8 пункта за декемвир.

„Производствената активност може да се е свила най-малко от пет месеца насам, но секторът все още се свива“, каза Сюзан Стрийтър, старши инвестиционен и пазарен анализ в Hargreaves Lansdown.

„Инвеститорите започват да осъзнават, че въпреки че това е по-голям напредък, все още има да се извърви дълъг път в момент, когато една ЕЦБ се готви да повиши допълнително лихвите“, добави тя.

Европейските акции достигнаха деветмесечен връх миналата седмица на фона на надеждите за по-лека рецесия в Европа и по-малки увеличения на лихвените проценти от Федералния резерв.

Коментарите от представители на ЕЦБ обаче помогнаха да се затвърдят очакванията за две повишения на лихвените проценти с по 50 базисни пункта на всяко от следващите две заседания на централната банка, като едното от тях е насрочено следващата седмица.

Въпреки че централната банка повишава лихвените проценти с най-бързия си темп в историята, засега инфлацията в еврозоната остава далеч над целта на ЕЦБ от 2%.

Акциите на Logitech International поскъпнаха с 1,42%, след като производителят на компютърни периферни устройства съобщи, че продажбите му за третото тримесечие са спаднали с 22%, потвърждавайки предварителните си резултати.

Цената на книжата на Swatch Group се повиши с 1,27%, след като швейцарският производител на часовници отчете 2,5% увеличение на продажбите през 2022 г. и заяви, че е положително настроен по отношение на възстановяването на китайския пазар.

Ръст на Уолстрийт

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса регистрираха повишения в понеделник, докато инвеститорите анализираха възможността за забавяне на повишенията на лихвите от Федералния резерв и се подготвяха за натоварена седмица на корпоративни отчети, пише Си Ен Би Си.

Промишленият индекс Dow Jones отчете ръст от 252,07 пункта, или 0,76%, до 33 629, пункта. Широкообхватният показател Standard & Poor’s 500 се повиши с 47,2 пункта, или 1,19%, до 4 019,81 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq напредна с 223,98 пункта, или 2,01%, до 11 364,41 пункта.

Акциите на Tesla и Apple поскъпнаха съответно с 7,74% и 2,3% на фона на надеждите, че повторното отваряне в Китай ще даде тласък на бизнеса им. И двете големи технологични копании наскоро се сблъскаха с временни спирания на работата и удари върху производството, докато страната се бореше с нарастващия брой на случаи на COVID-19.

Акциите на фирмите от сектора на полупроводниците също напреднаха в понеделник, като VanEck Semiconductor ETF скочи с 4,7%, записвайки най-добрия си ден от ноември.

Инвеститорите започнаха да преценяват възможността Федералният резерв да се готви за забавяне на темпото на увеличение на лихвените проценти след месеци на агресивно затягане с цел сваляне на инфлацията. Икономическите данни, публикувани миналата седмица, показаха спад в цените на едро и продажбите на дребно. Това, както и коментарите на служители на централната банка, изглежда сигнализираха за забавяне.

Членът на управителния съвет на Фед Кристофър Уолър в петък намекна за увеличение на лихвите с четвърт процентен пункт на следващата среща на централната банка, което подкрепи надеждите на инвеститорите за забавяне на темпото на дгитане на лихвите. Материал в „Уолстрийт джърнъл“ в неделя повдигна възможността за пролетна пауза за повишаване на лихвените проценти - знак, че Фед може да е към края на своята кампания за затягане на паричната политика.

Според данните на CME Group пазарите вече са оценили на почти 100% вероятността  за увеличение с 25 базисни пункта, което би вдигнало основния лихвен процент до целеви диапазон от 4,5%-4,75%.

Корпоративните може да държат пазара на ръба тази седмица, като около 40% от компаниите от Dow планират да публикуват последните си финансови резултати и да предложат повече информация за това как компаниите се справят с инфлацията и лихвените проценти. В следващите дни се очакват отчети от Microsoft, IBM, Tesla, Visa и Mastercard.

Печалби в Азия

Основните фондови борси в Азиатско-тихоокеанския регион регистрираха повишения в рамките на вяла търговска сесия ъв вторник, тъй като много пазари в региона останаха затворени заради празненствата по случай Китайската Нова година, предаде Си Ен Би Си.

Водещият индекс на Токийска фондова борса Nikkei 225 регистрира ръст от 393,15 пункта, или 1,46%, до 27 299,19 пункта. Японската йена засили позициите си спрямо щатския долар и за втори пореден ден поддържа курс от над 130 йени за долар. Доходността по 10-годишните японски ценни книжа остана на ниво под тавана на централната банка, като последните данни са за равнище от 0,411%.

Австралийският измерител ASX 200 напредна с 33,1 пункта, или 0,44%, до 7 490,4 пункта.

Пазарите в континентален Китай, Хонконг, Тайван, Южна Корея, Малайзия и Сингапур останаха затворени.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) регистрираха повишения в ранната търговия. Основният индекс SOFIX отчете ръст от 2,79 пункта, или 0,45%, до 618,34 пункта. BGBX40 се повиши с 0,44 пункта, или 0,31%, до 142,09 пункта. BGTR30 напредна с 0,81 пункта, или 0,11%, до 743,99 пункта. BGREIT записа ръст от 0,32 пункта, или 0,59%, до 186,78 пункта.

*Информацията е актуална към 13:10 часа

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ