Повишени лихви донесоха 110 млрд. евро допълнителни печалби на европейските банки

Повишени  лихви донесоха 110 млрд. евро допълнителни печалби на европейските банки

Повишени лихви донесоха 110 млрд. евро допълнителни печалби на европейските банки

През 2023 г. нетният лихвен доход на европейските банки - сумата, получена от лихви по заеми минус сумата, платена като лихва по депозити - се е повишила с 40% благодарение на повишаващите се лихви. Това пише Financial Times, позовавайки се на предварителни изчисления на швейцарската банка UBS. Повишаването на лихвените проценти донесе на банките допълнителни печалби от почти €110 млрд. Ако през 2021 г., тоест преди Централната банка да започне да повишава основните лихвени проценти, нетният доход на европейските банки е бил €270 млрд., то тази година, според оценки на UBS, ще достигне €378 млрд. Благодарение на това банките увеличиха изплащането на дивиденти на акционерите - от €90 млрд. през 2021 г. на €121 млрд. тази година.

В същото време експертите отбелязват, че въпреки ръста на доходите пазарната капитализация на европейските банки все още значително изостава от техните американски конкуренти. „Европейските банки изпревариха пазара с повече от 50% от края на 2020 г. , докато все още търгуват на ниво, което предполага печалби с 30% под нашите прогнози“, казва анализаторът на UBS Джейсън Напиер.

Това се дължи, наред с други неща, на факта, че банките очакват Европейските централни банки да намалят лихвите през пролетта на 2023 г., което ще доведе до намаляване на приходите. Освен това опасенията от рецесия, ниското търсене на кредити, евентуално повишаване на капиталовите изисквания и увеличаване на броя на фалитите в началото на годината оказват негативно влияние върху акциите им.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ