Revolut отчете първа годишна печалба в историята си

Revolut отчете първа годишна печалба в историята си

Revolut отчете първа годишна печалба в историята си

Финтех гигантът Revolut регистрира годишна печалба за първи път в историята си, става ясно от дълго отлагани данни за финансовите резултати на един от най-ценните европейски стартъпи, предаде „Файненшъл таймс;“

Базираната в Лондон компания отчете нетна печалба от 26 млн. паунда за 2021 г. в сравнение със загуба от 223 млн. паунда през предходната година. Приходите на компанията през 2021 г. почти се утроиха до 636 млн. паунда.

Revolut се разрасна от услуга за парични преводи с ниска такса до компания, която предлага банкови сметки в цяла Европа чрез литовския си банков лиценз. Кръг на финансиране през лятото на 2021 г. оцени групата на 33 млрд. долара и гарантира, че няма да се наложи да се връща на пазара, тъй като технологичните оценки се сринаха миналата година.

Приблизително една трета от приходите на идват от бизнеса с търговия с криптовалута, съобщи Revolut. Финтехът за първи път навлезе в крипто през 2017 г., изпреварвайки повечето си конкуренти.

Броят на клиентите на дребно на групата скочи с почти 50 процента до 16,4 милиона през 2021 г., като веч тя има повече от 27 млн. клиенти. Приходите са се покачили допълнително през 2022 г., каза Revolut, достигайки над 850 млн. Групата засега не разкрива данните за печалбата през 2022 г.

„Постигнахме рентабилност през 2021 г., въпреки че икономиката претърпя значителен и продължителен шок от глобалните локдауни, продължаващите забрани за пътуване и ефектите от Covid-19“, каза главният изпълнителен директор Ник Сторонски. „В същото време ускореното преминаване към цифрови услуги и дистанционна работа увеличи броя на нашите клиенти и продължителността на времето, в което те използват нашето приложение“, добави той.

Revolut обаче претърпя значителни затруднения в стремежа си да предизвика традиционните банки. Компанията също така беше засегната от високопоставени напускания на старши персонал.

Одиторът на финтех компанията BDO настоява тя да подобри своя вътрешен контрол. Revolut трябваше да представи отчети за годината, приключваща на декември 2021 г., през септември 2022 г. След като компанията не успя да представи финансовите си резултати в рамките на този срок, той беше удължен до края на декември. В крайна сметка този срок също не бе спазен.

Силното представяне на крипто бизнесана Revolut през 2021 г. е малко вероятно да е било повторено през 2022 г., когато цените на множество цифрови валути се сринаха и FTX, един от най-нашумелите играчи в зараждащата се индустрия, обяви фалит.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ