Рекордните 675 млрд. долара инвестирани в стартъпи през 2021 г.

Рекордните 675 млрд. долара инвестирани в стартъпи през 2021 г.

Инвеститорите на рисков капитал са вложили повече от 675 млрд. долара в стартиращи компании по света през 2021 г., което е почти два пъти повече от предходния рекорд, постигант през 2020 г., сочат данни на фирмата за анализ на рисков капитал Dealroom и британската PR агенция London & Partners, цитирани от Си Ен Би Си.

Въпреки множеството затруднения, предизвикани от пандемията, броят на т. нар еднорози – стартъпи с пазарна оценка от над 1 млрд.. долара, продължава да расте. През миналата година цели 133 стартиращи компании в района на Сан Франциско са преминали този праг. Това аса постигнали още 69 предприятия в Ню Йорк, 21 в района на Бостън, 20 в Лондон, 16 в Бенгалуру и 15 в Берлин.

Този ръст на еднорозите върви ръка за ръка с мащабни кръгове на финансиране от по над 100 млн. долара.

Броят на рундовете за набиране на финансиране е нараснал 3,4 пъти само в Лондон, където миналата година са регистрирани 64 кръга на финансиране от над 100 млн. долара. Така финтех компанията Revolut привлече 800 млн. долара, а нейният конкурент Monzо - 600 млн. долара от два кръга на финансиране.

Стартъпите в британската столица са набрали общо 25,5 млрд. долара от инвеститорите на рисков капитал през миналата година в сравнение с 12,2 млрд. долара през 2020 г. Лондон вече е дом на 75 еднорога, след като в клуба попаднаха и компанията за мобилно банкиране Starling Bank и застрахователно-технологичния стартъп Marshmallow.

Европа срещу САЩ и Китай

Лондон, и останалата част на Европа, обаче не успяват да генерират технологични фирми, чиито размер да бъде съпоставим с този на Alphabet, Apple, Amazon, Meta или Microsoft в САЩ, или Alibaba и Tencent в Китай, сочат съпоставките на оповестените данни.

Най-голямата технологична фирма в Европа по пазарна капитализация е нидерландската ASML, която е лидер в пазар на фотолитографски машини, използвани за производството на полупроводници. Тя има пазарна оценка от 300 млн. долара. В същото време няколко американски компании вече преминаха прага от 1 трлн. долара пазарна капитализация, а в началото на годината Apple стана първата компания с пазарна оценка от 3 трлн. долара. Нещо повече, американските и азиатските технологични компании придобиха много от най-обещаващите европейски фирми, включително лабораторията за изкуствен интелект DeepMind и дизайнера на чипове Arm.

Миналата година инвеститорите в рисков капитал са вложили 328,8 млрд. долара в американски стартъпи, 61,8 млрд. долара в китайски стартиращи компании и 39,8 млрд. долара в британски. Инвестициите във Великобритания и Европа обаче нарастват с по-бързо темпо в сравнение с тези в САЩ и Китай.

Няколко от най-известните стартиращи компании в Лондон, включително фирмата за доставка на храна Deliveroo и стартиращата компания за киберсигурност Darktrace, станаха публични на Лондонската фондова борса през 2021 г. Борсовите им дебюти обаче бяха посрещнати със смесени чувства от инвеститорите. В същото време много от големите европейски стартъпи, включително Spotify, предпочитат да листват акциите си в Ню Йорк.

Основателят на приложението за бърза доставка на хранителни стоки Getir Назим Салур заяви пред Си Ен Би Си през декември, че Европа не се отнася толкова добре към технологичните компании, колкото САЩ.

„В Европа има твърде голям скептицизъм“, коментира Салур, като добави, че той идва както от инвеститорите, така и от политиците. Неговата компания, която наскоро бе оценена на 7,5 млрд. долара, най-вероятно ще дебютира на борсата в САЩ„ ако реши да стане публична.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ