Шефът на BlackRock сравни биткойна с „дигитално злато“

Шефът на BlackRock сравни биткойна с „дигитално злато“

Председателят и главен изпълнителен директор на най-големия мениджър на активи в света BlackRock Лари Финк никога не е отричал напълно ползите от биткойна, но сега говори с по-голям ентусиазъм за криптовалутата, докато от неговата компания търсят регулаторно одобрение за създаване на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF), пише Маркетоуч.

„Бях скептично настроен, защото първите потребители бяха… нека да кажем, че биткойнът се използваше основно за незаконни дейности“, каза Финк в интервю за FOX Business Network.

През 2017 г. Финк каза, че биткойнът е „индекс за пране на пари“, въпреки че по-скорошните му коментари бяха по-положителни.

„Вярвам, че ролята на крипто е да дигитализира златото в много отношения“, коментира той.

По думите на шефа на BlackRock вместо да инвестирате в злато като хедж срещу инфлацията, срещу сериозни проблеми в държавата или девалвацията на вашата валута, може да инвестирате в крипто.

„Нека бъдем ясни, биткойнът е международен актив. Той не се основава на нито една валута и затова може да представлява актив, който хората да използват като алтернатива“, добави Финк.

На въпрос какво се надява да постигне спот биткойн борсово търгувания фонд на Blackrock, Финк отговори:  „В момента спредът „купува-продава“ за крипто е много скъп. Това наистина подкопава много от възвръщаемостта, за която говорите, защото в момента струва много пари да правите трансакции с биткойни. Затова се надяваме регулаторите да разгледат документите и да вид, че това е начин за демократизиране на крипто“.

Биткойнът поскъпна с 15% през последния месец, поради интереса от страна на BlackRock, както и на други компании, включително Fidelity, за стартирането на спот ETF. Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) все още не е одобрила нито едно от тези приложения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ