Стив Ханке: Бъфет е натрупал рекордна сума пари за изгодни сделки, когато икономиката изпадне в криза

Стив Ханке: Бъфет е натрупал рекордна сума пари за изгодни сделки, когато икономиката изпадне в криза

Стив Ханке: Бъфет е натрупал рекордна сума пари за изгодни сделки, когато икономиката изпадне в криза

Уорън Бъфет е натрупал рекордна сума пари и е готов за сключване на атрактивни сделки, когато американската икономика изпадне в смут, каза икономистът Стив Ханке пред Markets Insider.

Berkshire Hathaway на прочутия инвеститор притежаваше безпрецедентните 157 млрд. долара в брой, съкровищни бонове и други ликвидни активи към края на септември – увеличение с близо 50 млрд. долара за 12 месеца.

„Това е класически Бъфет. Той обича да лови риба в размирни води“, каза Ханке, който в България е известен като „Бащата на валутния борд“.

„Предвид факта, че Федералният резерв насочва паричното предлагане към спад, който не сме виждали от 1933 г., Бъфет правилно предвижда, че проблемните икономически води се задават“, каза ветеранът икономист и търговец.

 „Не забравяйте, че Бъфет спечели големи пари през годините, като отпускаше заеми и спасяваше затруднени финансови институции. И докато Бъфет чака предстоящите икономически смущения и стресове, той получава прилични пари”, каза още Ханке.

Наистина, Berkshire разпредеи 21 милиарда долара в пет трансакции само за 18 месеца по време на финансовата криза, когато Бъфет сключи изгодни сделки с Goldman Sachs, General Electric, Mars, Dow Chemical и Swiss Re.

Освен това Berkshire спечели над 4 милиарда долара доход от лихви, дивиденти и инвестиции през последното тримесечие, което е 70% увеличение спрямо третото тримесечие на миналата година. Ключов двигател беше повишаването на основния лихвен процент от Фед от почти нула до над 5% от миналата пролет насам, което подсили възвръщаемостта на Berkshire от неговите държавни облигации.

Според Ханке паричните средства на Бъфет го поставят в добра позиция да придобие акции и бизнеси с отстъпка и да заеме пари при атрактивни лихвени проценти, ако икономиката се срине – и той ще спечели солидна възвръщаемост с нулев риск, докато чака, благодарение на по-високата доходност на облигациите.

Други коментатори също посочиха позицията на Бъфет като предупредителен знак за инвеститорите. „Мисля, че той вижда проблеми през следващата година“, каза наскоро шефът на Portfolio Wealth Advisors Лий Мънсън.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ