Светът е напът да загуби $4,7 трлн. приходи през следващите 10 г. заради данъчните убежища

Светът е напът да загуби $4,7 трлн.  приходи през следващите 10 г. заради данъчните убежища

Ако не бъдат направени съществени реформи в глобалните данъчни правила, страните по света са напът да загубят 4,7 трилиона долара данъчни приходи през идните 10 години. Загубите ще настъпят, тъй като и мултинационалните корпорации, и много богати хора използват данъчни убежища, за да плащат минимални данъци. За това  предупреждава британският мозъчен тръст "Мрежа за данъчна справедливост" (Tax Justice Network) в последния си доклад, съобщава ДПА.

Прогнозираният недостиг на данъчни приходи се основава на анализ на данни от 47 страни по целия свят, много от които са членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Според доклада бъдещите загуби на публични средства биха били еквивалентни на световните разходи за обществено здраве за цяла година.

През идващата зима страните трябва да гласуват в полза на започването на преговори по данъчна конвенция на ООН в Общото събрание на организацията, за да се избегнат огромните загуби, твърдят авторите на доклада.

"Държавите трябва да направят избор в ООН в края на годината. Загубете бъдещето си сега, като продължите курса, или демократизирайте глобалните данъчни правила, за да можем да задържим публичните пари, от които се нуждаем за предстоящите предизвикателства", каза Алекс Кобъм, главен изпълнителен директор на "Мрежата за данъчна справедливост", цитиран от ДПА и БТА.

Според доклада страните по света губят по 472 милиарда долара данъчни приходи на година заради глобални данъчни злоупотреби. От тази годишна загуба 301 милиарда долара "изтичат" заради действия на мултинационални корпорации, прехвърлящи печалби в данъчни убежища, а 171 милиарда долара - заради богати хора, криещи богатството си в офшорни зони.

Годишните данъчни загуби за България, произтичащи от злоупотреба с корпоративен данък, възлизат на 135,6 милиона долара, което се равнява на 0,2 на сто от родния брутен вътрешен продукт, сочат още данните от проучването на "Мрежа за данъчна справедливост". Като дял от нанесените глобални данъчни загуби, това представлява едва 0,1 на сто.

В Европа годишните данъчни загуби от злоупотреба с корпоративен данък се оценяват на 83,567 милиарда долара, или 0,4 на сто от БВП на Стария континент.

В Северна Америка те са 139,2 милиарда долара, което отговаря на 0,6 на сто от икономическата продукция на континента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ