UBS: Броят на милиардерите в света се е увеличил със 7% за година

UBS: Броят на милиардерите в света се е увеличил със 7%  за година

UBS: Броят на милиардерите в света се е увеличил със 7% за година

За периода от април 2022 г. до април 2023 г. броят на милиардерите в света се е увеличил със 7% - от 2376 на 2544. Общото им богатство, което се е сринало с почти 20% година по-рано, се е увеличило с 9% през разглежданите 12 месеца и сега възлиза на 12 трилиона долара, показват данните от доклад на UBS.

Въпреки това, както отбелязват авторите на доклада, ако вземем предвид средния световен темп на инфлация от 8,8% през 2022 г., реалното богатство на милиардерите на практика не се е променило в сравнение с предходната година.

Авторите на доклада отбелязват също така, че за първи път през деветте години на проучването, милиардерите са натрупали по-голямата част от парите си не чрез предприемаческа дейност, а чрез наследяване на пари. През отчетната година 53 наследници на милиардери са получили общо 150,8 млрд.долара. В същото време 84 души са станали самостоятелни милиардери, но са спечелили общо 140,7 млрд. долара. "Очакваме тази тенденция да се запази през следващите 20 години, тъй като повече от 1000 милиардери се готвят да предадат около 5,2 трилиона долара  на децата си", заяви Бенджамин Кавали, ръководител на отдела за системно важни клиенти в UBS Global Wealth Management.

С напредването на голямото прехвърляне на богатство всяко поколение има свой собствен поглед върху наследството. Шестдесет и осем процента от анкетираните милиардери с наследено богатство заявиха, че се стремят да продължат и развият това, което техните родители са постигнали по отношение на бизнеса, марката или активите. Вярвайки в продължаването на настоящото семейно наследство, 60% от наследниците искат да дадат възможност на бъдещите поколения да се възползват от богатството им и планират да продължат да следват предварително определените от родителите им филантропски цели (32%), отбелязват от UBS.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ