Япония забрани износ за Русия на коли с двигатели с обем над 1,9 литра

Япония забрани износ за Русия на коли с двигатели с обем над 1,9 литра

Японското правителство забрани доставката за Русия на автомобили с обем на двигателя над 1,9 литра и с хибридни двигатели, както и на гуми за товарни автомобили. Новите ограничения , които ще влязат в сила от 9 август, бяха обявени от министъра на икономиката Ясутоши Нишимура.

Още в началото на юли стана известно, че японските власти възнамеряват да забранят доставките на автомобили с работен обем на двигателя над 1,9 литра в Русия. Причината е решение на руските власти да увеличат значително еко таксите за рециклиране при колите с по-големи обеми двигатели.

По данни на митническата служба във Владивосток през първата половина на 2023 г. руснаците са увеличили вноса на японски автомобили двойно в сравнение с миналата година, до 130 хил. единици. Почти всички от тях са били употребявани автомобили.

Може да се очаква, че резултатът от забраната за доставка на автомобили от Япония за Русия ще бъде увеличение на цените на тези автомобили в рамките на 10-15%, коментираха експерти от дилърски компании в Русия. 

Според тях до няколко месеца дефицитът от японската мярка ще бъде запълнен от китайски автомобили.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ