Автомобили

Най-лошият ноември за британската автомобилна индустрия от 37 години

Най-лошият ноември за британската автомобилна индустрия от 37 години

Автомобилната индустрия в Обединеното кралство записа най-лошия си ноември от 37 години, след като секторът бе засегнат тежко от продължаващата пандемия и проблемите с веригите на доставки, предаде RTE.

Общият брой произведени автомобили във Великобритания е намалял с 28,7% годишна база до 75 756, въпреки ръст от 53% в продукцията на електрически автомобили, сочат данни на Британската асоциация на производителите и търговците на автомобили (Society of Motor Manufacturers and Traders - SMMT).

Това е пети пореден месец на спад и най-лошото представяне за месец ноември от 1984 г. насам. Понижението се дължи отчасти на крайното затваряне на завод на Honda през юли.

Според главния изпълнителен директор на SMMT Майк Хоус тези данни са причина за притеснения, тъй като те подчертават  тежката ситуация в индустрията.

За първите 11 месеца на 2021 г. британското автомобилно производство бе в размер от малко под 800 хил. броя, е спад с 433 хил. броя в сравнение с 2019 г.

„COVID-19 оказва силно влияние върху веригите за доставки, причинявайки глобален недостиг на компоненти, и особено на полупроводници. Това вероятно ще продължи да засяга сектора и през следващата година“, коментира Хоус.

Рисковете от ново икономическо забавяне, причинено от варианта Омикрон, и нарастващата инфлация, са причините бизнес средата да е най-тежката от десетилетия, обясни Хоус.

„Трябва да потърсим правителството за подкрепа, каквато вече бе предоставена на други сектори, засегнати от COVID“, каза той.

Великобритания обяви във вторник 1 милиард британски лири допълнителна подкрепа за бизнеси от сектора на туризма и развлеченията, който е сред най-силно засегнати от Омикрон.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ