Geely с планове за нов живот за емблематичните лондонски черни таксита

Geely с планове за нов живот за емблематичните  лондонски черни таксита

Geely с планове за нов живот за емблематичните лондонски черни таксита

Китайската компания Geely планира голяма инвестиция, за да превърне производителя на емблематичните черни таксита в Лондон в масова, изцяло електрическа марка с гама от търговски и пътнически превозни средства, казаха ръководители на звеното пред Ройтерс.

London Electric Vehicle Company (LEVC) също има за цел да разшири своя набор от услуги, които включват автомобили, които организират собствената си поддръжка и разпознават интересите на своите собственици, за да им помогнат да резервират дейности.

"Имаме нужда от развито продуктово портфолио. Трябва да направим големи инвестиции по отношение на технологията и инфраструктурата. Geely ще направи последователни инвестиции в LEVC, защото това е уникален проект", каза главният изпълнителен директор на LEVC Алекс Нан в централата на производителя на таксита в Ковънтри, централна Англия. 

LEVC изгражда хибриден модел такси, който започва от около 66 000 паунда ($81 500), който има батерия, осигуряваща 64 мили (103 км) пробег и бензинов удължител за пробег, който му дава общ обхват от над 300 мили. Бизнесът на компанията беше силно засегнат от пандемията и тя съкрати 140 служители през октомври.

Алекс Нан обясни още, че LEVC и Geely ще се стремят да привлекат други инвеститори към своето портфолио с нулеви емисии и ще търсят партньорство с други производители на автомобили за разработване на нови технологии.

Очаква се размерът на инвестицията на Geely да бъде разкрит по-късно. До момента китайската група, която пое пълния контрол над LEVC през 2013 г., е инвестирала в компанията 500 милиона паунда.

През 2021 г. Geely стартира инвестиция от 2 милиарда паунда в друго звено, нишовия британски производител на луксозни спортни автомобили Lotus, за масово разширяване на производството на своите спортни автомобили и производство на SUV и седани от висок клас във Великобритания и Китай. Geely следва подобен път в плановете си за разрастване на LEVC, се посочва в информацията на Ройтерс.

Geely притежава множество марки, включително Volvo и - чрез съвместно предприятие с Volvo - Polestar. Zeekr, друга марка в групата, подаде заявление за първично публично предлагане в САЩ миналия месец. 

По думите на управляващия директор на LEVC Крис Алън, LEVC проучва набор от модели търговски и пътнически автомобили на обща електрическа платформа. Освен това компанията може да разчита на други марки от групата, които вече имат електромобили, за да "продължат напред по бърз и гъвкав начин".

Понастоящем LEVC има капацитета да произвежда 3000 таксита годишно във фабриката си в Ковънтри при едносменен режим на работа. Според Алън бройката лесно може да се увеличи до 20 000 и заводът има място за разширяване. "Може също така да разчита на производството в Китай, както прави Lotus", каза Алън. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ