Автомобили

Mercedes-Benz продаде най-скъпата кола в света

Mercedes-Benz продаде най-скъпата кола в света

Mercedes-Benz продаде най-скъпата кола в света

Супер рядък състезателен автомобил Mercedes-Benz е бил продаден за рекордна сума, пише Си Ен Би Си.

Aукционната къща RM Sotheby's обяви, че на търг автомобил модел Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe от 1955 г. е бил продаден за 135 млн. евро, или около 143 млн. долара.

Продажбата разби предишния рекорд за най-скъп автомобил, държан от Ferrari 250 GTO, родадено на частен аукцион за 70 млн. долара.

Печелившата оферта е направена от британския колекционер на автомобили, съветник и дилър Саймън Кидстън от името на неназован клиент. Кидстън лобираше пред борда на Mercedes-Benz в продължение на 18 месеца да обмислят продажба на колата.

Търгът е бил на 5 май, като той се е провел в музея на Mercedes-Benz в Щутгарт, Германия. Само избрани колекционери и клиенти на Mercedes-Benz бяха поканени да присъстват.

От моделът 300 SLR Uhlenhaut Coupe  са произведени само две бройки. Той е построен от състезателния отдел на Mercedes и кръстен на главния си инженер и дизайнер Рудолф Уленхаут.

Колата е базирана на болида на Mercedes-Benz W 196 R Grand Prix, с който легендарният пилот от Формула 1 Хуан Мануел Фанджо печели два световни първенства.

Компанията Mercedes-Benz притежаваше и двата 300 SLR автомобила и продажбата на 5 май изненада много колекционери.

„Разумно е да се каже, че никой никога не е предполагал, че тази кола някога ще бъде предложена за продажба. Фактът, че Mercedes-Benz поиска от RM Sotheby's да проведе търга беше абсолютна чест“, каза Питър Уолман, председател на RM Sotheby's за Обединеното кралство Европа, Близкия изток и Африка.

Mercedes-Benz заяви, че ще дари приходите от продажбата за създаване на фонд за стипендии и образователни изследвания в областта на околната среда и декарбонизацията.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ