Автомобили

Пекин заговори за консолидация при производителите на елетрически автомобили

Пекин заговори за консолидация при производителите на елетрически автомобили

Китай има твърде много компании, занимаващи се с производството на електрически автомобили. Това заяви днес министърът на промишлеността и информационните технологии Сяо Яцин, като добави, че правителството ще насърчи консолидацията, предаде Си Ен Би Си.

Министърът каза още, че Китай ще подобри мрежата си за зареждане на електромобили и ще предприеме мерки за увеличаване на продажбите в селските райони.

Програмата на Пекин за насърчаване на по-екологичните превозни средства като инструмент за намаляване на замърсяването на въздуха накара редица автомобилостроители, сред които Nio, XPeng и BYD, да увеличат производствения си капацитет в Китай.

Сяо заяви още, че министерството ускорява работата по алтернативни решения на проблема с недостига на чипове, който засегна редица индустрии, но може би най-тежко автомобилната.

Миналата седмица китайският пазарен регулатор глоби три производителя на чипове за автомобили за увеличаване на цените в опит да подкрепи производството на автомобили на най-големия пазар в света.

Продължаващият недостиг на чипове принуди редица автомобилни гиганти, сред които и Ford, Honda и Volkswagen, да затворят заводи или да ограничат производствения си капацитет.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ