Сенатор призовава Байдън да забрани вноса на китайски автомобили

Сенатор призовава Байдън да забрани вноса на китайски автомобили

Сенатор призовава Байдън да забрани вноса на китайски автомобили

Президентът Джо Байдън беше призован да забрани вноса в САЩ на произведени в Китай електрически автомобили, предаде Би Би Си.

„Китайските електрически превозни средства са екзистенциална заплаха за американската автомобилна индустрия“, написа в социалната мрежа X председателят на Банковата комисия на Сената Шерод Браун.

Това е тежката искана мярка досега от американски законодател, като по-рано други сенатори призоваха за по-високи мита, за да задържат китайските електрически превозни средства (EV) извън страната.

През февруари Белият дом заяви, че САЩ започват разследване дали китайските автомобили представляват риск за националната сигурност.

„Не можем да позволим на Китай да внесе своето подкрепяно от правителството мошеничество в американската автомобилна индустрия“, написа сенатор Браун в X,

Сенатор Браун, който е демократ от щата Охайо, известен с производството на автомобили, се стреми да спечели четвърти мандат на изборите през ноември.

Белият дом не е отговорил веднага на искане на Би Би Си за коментар.

През февруари президентът Байдън каза, че политиката на Китай „може да наводни нашия пазар с превозни средства, създавайки рискове за националната сигурност“ и че той „няма да позволи това да се случи на мое време“.

Вашингтон може да наложи ограничителни мерки поради опасения, че технологията в произведените в Китай автомобили може да "събира големи количества чувствителни данни за шофьорите и пътниците", каза Белият дом.

Оттам предупреждават, че автомобилите, които са свързани с интернет, „редовно използват своите камери и сензори, за да записват подробна информация за инфраструктурата на САЩ; взаимодействат директно с критичната инфраструктура; и могат да бъдат пилотирани или дезактивирани дистанционно“.

Китай е най-големият производител на автомобили в света и е в надпревара с Япония за титлата на най-голям износител.

Вчера пък най-големите американски авиокомпании поискаха от администрацията на Байдън да спре одобренията за нови полети между САЩ и Китай.

В писмо до държавния секретар Антъни Блинкън и Министърът на транспорта на САЩ Пийт Бутиджидж те посочиха, че „вредните антиконкурентни политики“ на Китай поставят американските превозвачи в неизгодно положение.

„Ако се позволи растежът на китайския авиационен пазар да продължи безконтролно и без загриженост за равния достъп до пазара, полетите ще продължат да се отказват от на американските работници и предприятия в полза на китайските превозвачи“, се казва в писмото.

Двете най-големи икономики в света са в търговска война от 2018 г., когато тогавашната администрация на Доналд Тръмп наложи мита върху китайски стоки за над 360 млрд. долара.

Пекин отвърна с мита върху американски продукти за над 110 млрд. долара.

Президентът Джо Байдън до голяма степен запази тези мита в сила.

Миналата година стойността на стоките, закупени от Китай от САЩ, спадна с малко над 20% до 427 млрд. долара. В същото време износът на САЩ за Китай намаля с 4% до малко под 148 млрд. долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ