Автомобили

Sony планира да създаде собствена компания за електрически автомобили

Sony планира да създаде собствена компания за електрически автомобили

Японският гигант Sony планира да стартира нова компания тази пролет, която да проучи възможността за навлизане на пазара на електрически превозни средства, впрягайки опита си в сферите на развлеченията и сензорите за спечелване на позиции в сектора на мобилността от следващо поколение, пише Ройтерс.

Новата компания ще се казва Sony Mobility Inc., обяви главният изпълнителен директор на Sony Кеничиро Йошида по време на прес конференция преди началото на технологичното изложение CES 2022 в Лас Вегас.

„С нашите технологии за изображения и сензори, облачни възможности, 5G и развлекателни технологии, комбинирани със страхотното ни съдържание, вярваме, че Sony е в добра позиция ,като креативна компания за развлечения, която да предефинира мобилността“, коментира Йошида.

Макар че някогашната доминация на компанията в потребителската електроника бе ерозирана от азиатските и конкуренти, сред които южнокорейския гигант Samsung Electronics, Sony разполага с огромен арсенал от модерни технологии в областта на сензорите, които са от критично значение за автономните автомобили.

Освен това конгломератът продължава да е сред най-големите развлекателни компании в света – дом на редица от най-известните франчайзи за видеоигри и филми, както и на водещи музикални изпълнители. Това също е много важно за автомобилния сектор, където аудио и развлекателните системи получават все по-голям приоритет.

След обявяването на плана за създаване на нова дъщерна фирма, акциите на Sony поскъпнаха с 3,67% в Токио.

Компанията представи първият си прототип на електрически автомобили, наречен Vision-S, по време на същото събитие преди две години.

Уолстрийт залага големи надежди на електрическите автомобили, като това се отразява в резкият скок на цената на акциите на Tesla и редица стартъпи. Много инвеститори очакват Apple също да представи свои собствен електрически автомобил през идните години.

През декември пък друг японски гигант – Toyota, заяви, че ще инвестира 70 млрд. долара в електрификацията на автомобилите си до 2030 г.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ