Спортната марка Alpine пуска електромобил, който ще конкурира легендарното Мini

Спортната марка Alpine пуска електромобил, който ще конкурира легендарното Мini

Френският производител Alpine, дъщерно дружество на Renault, представи първия си електромобил - компактен спортен модел, създаден да се конкурира с Mini, предаде Франс прес.

Alpinе A 290 е по-мощната версия на R5 на Renault, с уголемена каросерия и специален дизайн на фаровете, който наподобява този на рали автомобилите. Автомобилът дава заявка да се състезава с легендарния британски градски автомобил и други производители, по отношение на малки премиум електрически спортни автомобили, каза Филип Криф, изпълнителен директор на Alpine,, по време на презентация пред пресата.

Моделът A 290, който прави препратка към малките спортни автомобили от 80-те години на миналия век, "прави връзката" между спортния A 110, единственият модел на Alpine,  в момента на пазара, и новата електрическа гама на производителя, която ще включва общо седем автомобила, включително няколко високопроходими (SUV), подчерта Криф.

Произведен във Флен-сюр-Сен в департамент Ивлин заедно с R5, A 110 ще бъде пуснат в продажба в края на 2024 г. на цена около 38 000 евро.

Автомобилът използва двигателя на модела Megane със средна мощност 220 конски сили. С батерия с ограничен размер и следователно по-лек, той предлага пробег от 380 километра, пояснява Франс прес, цитирана от БТА.

За този тип модели "ускоряването 0 до 100 км/ч вече няма да е от такова значение", подчерта продуктовият директор на "Алпин" Совани Анг. "Емоцията и ловкостта ще бъдат по-важни", допълни тя. Поведението му, както при ускоряване, така и при завиване, е моделирано на база на модела A 110, според инженерите на компанията.

Звукът на електрическия мотор е преработен и усилен, за да придружава ускорението. Червен бутон на волана ще позволява да спечелите няколко конски сили за изпреварване, като на болид от Формула 1, а бордовият компютър предлага предизвикателства на водача като ускорение и завои.

Марката Alpine ще се разраства с идването на нови модели и откриването на нови представителства в Европа. Но "най-трудното нещо е да се създаде моделът, който ще стъпи в САЩ", където известността на Alpine  е в начален стадий, подчерта Филип Криф.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ