Автомобили

Tesla сваля цените в Китай заради негативни медийни публикации

Tesla сваля цените в Китай заради негативни медийни публикации

Американският производител на електрически автомобили Tesla представи значително по-евтина версия на Model Y за китайския пазар, след като доставките на компанията се понижиха през месец юни на фона на поредица от негативни публикации в медиите, които навредиха на имиджа на компанията.

Доставките произведените в Китай автомобили Tesla са намалели с 0,9% през миналия месец до 33 155 броя в сравнение с 33 463 броя през май, става ясно от данни на Китайската асоциация на леките автомобили.

Цената на т.нар Model Y със стандартен пробег вече е 276 хил. юана (42 600 долара). Това е около 20% по-малко в сравнение с цената на оригиналния вариант на  Model Y с по-дълъг пробег, който може да измине 594 километра с едно зареждане.

Новата версия, която досега се предлагаше в Хонконг, но не и в континентален Китай, може да измине 525 км. с едно зареждане. Цената й от под 300 хил. юана я поставя в категорията, която дава възможност за получаване на държавна субсидия. Цената на този вариант на Model Y е само с 10% по-висока от тази на базовата версия на седана Model 3, като доставките на новата по-евтина версия ще започнат следващия месец.

„Китай е водещ пазар за автомобили с нов тип енергия и първият извън САЩ, в който Tesla предлага продукт местно производство. Компанията ще продължи инвестицията си в Китай и ще изпълни корпоративната си мисия за ускоряване на прехода на света към устойчива енергия“, заявиха от Tesla.

Компанията на Илон Мъск смята Китай за втория си най-важен пазар след САЩ, като това не е първият случай, в който тя понижава цените на своите автомобили за да подкрепи продажбите. Настоящия ход обаче идва след няколко месеца на негативни медийни публикации в Китай.

Отт началото на тази година Tesla понесе тежки критики, след като протест на недоволен шофьор по време на автомобилното изложение в Шанхай предизвика бум в социалните мрежи и доведе до обвинения в арогантно отношение към клиентите на компанията. През март в медиите се появи информация, че използването на автомобили на компанията на Илон Мъск е забранено на определени места в Китай, в близост до които има военни бази, тъй като сензорите на колите може да събират чувствителни данни. От Tesla обаче увериха властите, че всички събирани данни се съхраняват на местно ниво в Китай. Последната негативна новина е от края на миналия месец, когато китайското правителство нареди 285 хил. автомобила на Tesla да бъдат изтеглени  от пазара, за да бъде отстранен проблем със системата за автопилот.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ