Tesla сваля цените в Китай заради негативни медийни публикации

Tesla сваля цените в Китай заради негативни медийни публикации

Американският производител на електрически автомобили Tesla представи значително по-евтина версия на Model Y за китайския пазар, след като доставките на компанията се понижиха през месец юни на фона на поредица от негативни публикации в медиите, които навредиха на имиджа на компанията.

Доставките произведените в Китай автомобили Tesla са намалели с 0,9% през миналия месец до 33 155 броя в сравнение с 33 463 броя през май, става ясно от данни на Китайската асоциация на леките автомобили.

Цената на т.нар Model Y със стандартен пробег вече е 276 хил. юана (42 600 долара). Това е около 20% по-малко в сравнение с цената на оригиналния вариант на  Model Y с по-дълъг пробег, който може да измине 594 километра с едно зареждане.

Новата версия, която досега се предлагаше в Хонконг, но не и в континентален Китай, може да измине 525 км. с едно зареждане. Цената й от под 300 хил. юана я поставя в категорията, която дава възможност за получаване на държавна субсидия. Цената на този вариант на Model Y е само с 10% по-висока от тази на базовата версия на седана Model 3, като доставките на новата по-евтина версия ще започнат следващия месец.

„Китай е водещ пазар за автомобили с нов тип енергия и първият извън САЩ, в който Tesla предлага продукт местно производство. Компанията ще продължи инвестицията си в Китай и ще изпълни корпоративната си мисия за ускоряване на прехода на света към устойчива енергия“, заявиха от Tesla.

Компанията на Илон Мъск смята Китай за втория си най-важен пазар след САЩ, като това не е първият случай, в който тя понижава цените на своите автомобили за да подкрепи продажбите. Настоящия ход обаче идва след няколко месеца на негативни медийни публикации в Китай.

Отт началото на тази година Tesla понесе тежки критики, след като протест на недоволен шофьор по време на автомобилното изложение в Шанхай предизвика бум в социалните мрежи и доведе до обвинения в арогантно отношение към клиентите на компанията. През март в медиите се появи информация, че използването на автомобили на компанията на Илон Мъск е забранено на определени места в Китай, в близост до които има военни бази, тъй като сензорите на колите може да събират чувствителни данни. От Tesla обаче увериха властите, че всички събирани данни се съхраняват на местно ниво в Китай. Последната негативна новина е от края на миналия месец, когато китайското правителство нареди 285 хил. автомобила на Tesla да бъдат изтеглени  от пазара, за да бъде отстранен проблем със системата за автопилот.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ