Toyota ускорява пускането на електромобили в Европа

Toyota ускорява пускането на електромобили в Европа

Toyota ускорява пускането на електромобили в Европа

Toyota пуска пет изцяло нови електрически автомобила в Европа до 2026 г., обяви днес японският автомобилостроител, цитиран от Франс прес. Така компанията препотвърди ангажиментите си към хибридните автомобили, сред които и Prius, предава БТА. 

Toyota ще предложи шест модела от електрическата си линия bZ в края на 2022 г. Наскоро групата представи проект за компактен електрически високопроходим автомобил, чиито "агресивни" линии целят да й помогнат да се внедри в най-конкурентния сегмент на пазара наред с Tesla Y и Volkswagen ID.4.

Компанията ще стартира и производството в Европа на батерии за друг малък високопроходим автомобил с подчертани форми - плъгин хибрида CHR.

Премиум марката на групата Lexus също показва амбициите си във високия сегмент на електрическите автомобили с концепция за спортно купе Electrified. Новото поколение на високопроходимия електрически автомобил RZ е предвидено за 2023 г.

Японският автомобилостроител, който се нарежда на второ място в света след "Фолксваген", смята да продаде общо 10 на сто електрически превозни средства и 80 на сто хибридни автомобили (включително плъгин).

"Няма никакво съмнение, че електрическите автомобили ще играят все по-голяма роля в прехода към европейски пазар с нулеви емисии до 2035 г., одобрен от Европейския парламент. Смятам обаче, че е твърде рано и може да крие риск за околната среда и клиентите ни да поставим всички електрифицирани автомобили в една "кошница" с акумулаторните коли", заяви главният изпълнителен директор на "Тойота-Европа" Мат Харисън.

Масовата хибридизация на всички модели Toyota, започнала с малкия Prius, произведен във Франция, трябва да компенсира по-малкия брой електрически автомобили, които са по-трудни и по-скъпи за производство най-вече заради недостатъчното количество литий. 

Петата версия на Prius, световният новатор на хибридните двигатели, ще се пусне на пазара само във версия плъгин хибрид в Европа в средата на 2023 г. С формите си и по-спортните характеристики в сравнение с предшествениците си и слънчевите пана на покрива, моделът обещава по-широк електрически пробег от 69 километра  за средни въглеродни емисии от 19 грама на километър.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ