Автомобили

Автомобилостроителите ще инвестират близо 1,2 трлн. долара в електромобили до 2030 г.

Автомобилостроителите ще инвестират близо 1,2 трлн. долара в електромобили до 2030 г.

Автомобилостроителите ще инвестират близо 1,2 трлн. долара в електромобили до 2030 г.

Най-големите автомобилни производители в света планират да похарчат близо 1,2 трлн. долара до 2030 г. за разработване и производство на милиони електрически превозни средства, заедно с батерии и суровини за подпомагане на това производство, показва анализ на Ройтерс на публични данни и прогнози, публикувани от тези компании.

Стойността на инвестициите в електрически автомобили, която досега не е публикувана, превъзхожда предишните инвестиционни оценки на Ройтерс и два пъти по-голяма в сравнение с изчисленията от преди година.

Автомобилните производители имат планове за изграждане на 54 млн. електрически превозни средства с батерии през 2030 г., което представлява повече от 50% от общото производство на автомобили, показва анализа.

За да поддържат това безпрецедентно ниво на прозиводство електромобили, автомобилостроителите и техните партньори от сектора на производство на батерии планират да инсталират 5,8 тераватчаса капацитет за производство на батерии до 2030 г., сочат данни от Benchmark Mineral Intelligence и производителите.

Водеща позиция в инвестициите има Tesla, като нейният главен изпълнителен директор Илон Мъск очерта дързък план за производство на 20 милиона електромобила през 2030 г., като за целта са нужни около 3 тераватчаса батерии. В края на октомври Мъск каза, че Tesla вече работи върху по-малка платформа за превозни средства, чиято цел е да струва наполовина по-малко от Model 3 и Model Y.

Въпреки че Tesla не е разкрила напълно своите планове за разходи, такъв експоненциален растеж - 13-кратно увеличение спрямо 1,5 милиона превозни средства, които компанията се надява да продаде тази година, ще струва стотици милиарди долари, според анализ на Ройтерс на Финансови разкрития и прогнози на Tesla за глобалното търсене на електромобили и производство на батерии и минерали за батерии.

Германският гигант Volkswagen, въпреки че изостава от Tesla, също има амбициозни планове до края на десетилетието, включително за инвестиране на над 100 млрд. долара за подсилване на гамата си от електрически автомобили и създаване на нови „гигафабрики“ за батерии в Европа и Северна Америка.

Японската компания Toyota Motor Corp инвестира 70 млрд. долара в електрифициране на превозни средства и производство на повече батерии и очаква да продаде най-малко 3,5 милиона електрически автомобила през 2030 г.

Ford Motor Co продължава да увеличава нивото на разходите си за нови електромобили, като те вече са 50 млрд. долара. Компанията иска да изгради поне 240 гигаватчаса капацитет за батерии със своите партньори, като се стреми да произведе около 3 милиона електрически превозни средства през 2030 г.

Mercedes-Benz е заделил най-малко 47 милиарда долара за разработка и производство на електромобили. BMW, Stellantis и General Motors  планират да похарчат най-малко $35 милиарда за електромобили и батерии, като Stellantis излага най-агресивната програма за батерии: планирани 400 гигаватчаса капацитет с нейните партньори до 2030 г., включително четири завода в Северна Америка.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ