Volvo cars ще проучва как да внедри стомана без въглерод в автомобилите

Volvo cars ще проучва как да внедри стомана без въглерод в автомобилите

Volvo cars ще проучва как да внедри стомана без въглерод в автомобилите

Шведският автомобилостроител Волво карс (Volvo cars), дъщерна компания на китайската Джийли (Geely), се присъединява към мащабен проект за производство на безвъглеродна стомана в Швеция, за да проучи внедряването му в автомобилите на марката. Това съобщи днес автомобилната компания, цитирана от Франс прес. 

Това сътрудничество превръща Volvo в първия автомобилостроител, който работи с шведския производител на стомана ССАБ (SSAB) и инициативата му Хибрит (Hybrit). Това е най-напредналият и амбициозен план в стоманодобивния сектор за разработка на стомана без изкопаеми течни горива, подчертава групата в комюнике. 

Шведският производител на тежкотоварни автомобили Волво груп (Volvo Group), който от години е отделен от Волво карс (Volvo Cars), вече обяви в началото на април сътрудничеството си със SSAB, предвиждайки да пусне прототипи още от тази година. 

Поради употребата на въглища в доменните пещи за преработка на желязната руда, стоманата е голям източник на въглеродни емисии: 2,6 милиарда тона всяка година или 7 процента от всички емисии по света, по данни на Международната агенция за енергията (МАЕ). 

Проектът на SSAB, който бе обявен през ноември 2019 г, цели производството на безвъглеродна стомана в търговски мащаби от 2026 година.
За автомобилостроители като Волво карс, които вече са поели по пътя на електрификацията, безвъглеродната стомана е отлична възможност да намалят непреките емисии. 

Пилотен завод беше открит през август 2020 г. с цел да произвежда след време безвъглеродна стомана, като въглищата се заменят в производствения процес с електричество и "зелен" водород, получен без изкопаеми енергийни източници. 

Шведският автомобилостроител, който е на 100% собственост на Geely, иска до 2030 г. да произвежда изцяло електрически превозни средства. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ