Американските компании продължават да глезят шефовете си въпреки пандемията

Американските компании продължават да глезят шефовете си въпреки пандемията

Американските компании продължават да глезят шефовете си въпреки пандемията

Нов начин за изчисляване на бонусите, по-малко амбициозни цели: големите американски компании се организират така, че да продължат да плащат щедро на шефовете си, информира Франс прес. Това става през период, когато пандемията от COVID-19, засегнала дейността и печалбата им, доведе до масови съкращения, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Само една пета от шефовете от "Ръсел 3000" - борсов индекс, който обединява най-големите 3000 компании от Уолстрийт - са намалили заплатите си. Това сочат данните на частния икономически институт Conference Board в сътрудничество с компаниите SemlerBrossy и Esgauge.

Ръководителите на United Airlines Оскар Муньос и Скот Кърби бяха първите, които през март се отказаха за няколко месеца от основната си заплата.

Това обаче е малка част от възнагражденията им - 1,25 милиона долара за Муньос през 2019 година, който е спечелил през същата година 11,39 милиона долара под формата на плащания в акции и други бонуси.

Съветите на директорите на някои компании дори коригираха начина, по който се плаща на шефовете, често, за да избегнат прекомерния спад на възнагражденията им.

За шефовете е важно, ако не печелят, то да не губят, твърди Джес Фрид, професор по право в университета "Харвард" и специалист по заплащането на висшите управленски кадри.

Не е съвсем необичайно да се правят корекции, така че шефовете да не бъдат твърде ощетени от поевтиняването на акциите на компаниите, които често са голяма част от възнагражденията им, признава той.

Несъмнено не е тяхна вината, че разпространението на COVID-19 обърна с главата надолу дейността на компаниите и им попречи да постигнат заложените преди пандемията цели.

Когато обаче компаниите се възползват от положителна ситуация, която няма нищо общо със свършеното от ръководителя, то заплатите им никога не са коригирани към понижение от съвета на директорите, отбелязва Фрид.

Между 1 март и 24 октомври общо 195 компании от "Ръсел 3000" са направили промени в програмите си за насърчаване за годината или в дългосрочен план.

Две трети от компаниите, променили програмата за годишни бонуси, не са намалили максималната сума, която може да бъде гласувана на ръководителите.

Близо една трета от компаниите са добавили нови критерии за стратегическите приоритети по време на пандемия, а 21 процента са променили периода за отчитане на начислените бонуси.

Така ресторантите Darden решиха да не взимат предвид продажбите на компанията от март до май, за да изчислят бонусите за финансовата година, която приключва в края на май.

Главният изпълнителен директор Джийн Лий е получил общо 8,7 милиона долара спрямо 10,7 милиона долара през предходната година.

Компанията за спортни стоки Nike реши програмата за насърчаване 2020-2022 година да не се основава върху оборота и печалбата на акция на компанията, а върху резултатите спрямо други компании, включени в индекса S&P 500.

Главният изпълнителен директор на компанията Джон Донахю, който не е успял да постигне целите си заради пандемията, е получил специален бонус от 6,75 милиона долара за финансовата година, приключваща в края на май, и е сложил в джоба си общо 53,5 милиона долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ