Близо половината млади хора в света са загубили доходи заради коронакризата

Близо половината млади хора в света са загубили доходи заради коронакризата

Близо половината млади хора в света са загубили доходи заради коронакризата

Близо 42 процента от младите хора по света, които все още са имали работа по време на пандемията от коронавирус, са се сблъскали с намаляване на доходите заради коронакризата. Това сочат резултатите от проучване на Международната организация на труда (МОТ) към ООН, цитирани от Си Ен Би Си.

Младите хора са били в неблагоприятна позиция на трудовия пазар дори преди кризата, отбелязва МОТ.

Това отчасти се дължи на факта, че младите хора е по-вероятно да работят в сектори, които са силно засегнати от пандемията и свързаните с нея ограничителни мерки.

Един от всеки шестима младежи е спрял да работи след избухването на пандемията, посочи Дрю Гарднър, експерт по младежката заетост в МОТ.

Новият доклад на организацията "Младежите и COVID-19", публикуван късно снощи, е събрал отговори от над 11 000 души на възраст между 18 и 29 години от 112 страни между април и май 2020 година.

Влиянието на коронакризата върху младите хора е "системно, дълбоко и непропорционално", заключават експертите на МОТ.

Следването или обучението на близо три четвърти от младежите е било прекъснато от пандемията заради затварянето на училища, университети и обучителни центрове.

Сред анкетираните 65 процента посочват, че учат по-малко заради преминаването към онлайн и дистанционно обучение по време на карантините.

Въпреки усилията обучението да продължи, половината младежи очакват образованието им да се проточи и близо 10 процента се тревожат, че могат да претърпят провал в обучението или квалификацията си, информира БТА.

Студентите в страните с ниски доходи усещат тези затруднения по-силно заради Ддигиталното разделениеУ при достъпа до интернет, липсата на оборудване, а понякога и липсата на пространство у дома.

Едва 18 процента от младежите в тези страни са успели да продължат да учат онлайн срещу 65 процента в страните с високи доходи.

Необходима е също така по-голяма подкрепа както за родителите, така и за учителите чрез различни мерки за подпомагане на доходите например, препоръчва МОТ.

Проучването установява също така, че пандемията има огромно отражение върху психическото здраве на младите хора, допълва Гарднър.

Половината от анкетираните признават, че страдат от безпокойство или депресия.

Докладът отбелязва, че предлагането на услуги за подобряване на психическото здраве например биха били от помощ за младежите, чиито път от училището към работата е бил нарушен заради прекъсване на обучението или загубата на работа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ