Disney за пръв път ще бъде ръководен от жена

Disney за пръв път ще бъде ръководен от жена

Walt Disney избра жена за председател на борда за първи път в 98-годишната история на развлекателния гигант. Сюзън Арнолд, която е член на борда на Дисни от 14 години, ще наследи Робърт Айгър в края на тази година, предава Би Би Си

Сюзън Арнолд се присъедини към борда на директорите на компанията през 2007 г. Преди това тя е била оперативен изпълнителен директор на инвестиционната компания за дялови инвестиции The Carlyle Group (CG.O). Била е и в управителния съвет на компании като Procter & Gamble и McDonald's. 

"Очаквам с нетърпение да продължа да обслужвам дългосрочните интереси на акционерите на Disney и да работя в тясно сътрудничество с главния изпълнителен директор Боб Чапек, докато той надгражда вековното наследство на компанията за творчески постижения и иновации", каза Сюзън Арнолд в изявление.

"Сюзън е изключително уважаван изпълнителен директор, чийто богат опит, непоколебима почтеност и експертна преценка са безценни за компанията, откакто тя за първи път се присъедини към борда през 2007 г.", казва Айгер, който трябва да се пенсионира в края на годината.

Нейното назначение идва, когато големите компании се отдалечават от управленските структури, където ролите на главен изпълнителен директор и председател се заемат от едно и също лице след натиск от експерти по корпоративно управление, инвеститори и в някои случаи регулатори да разделят двете ключови позиции.

Напускането на Айгер бележи края на една ера за Disney. По времето, когато той е главен изпълнителен директор, Disney направи редица големи придобивания, включително поглъщането на Pixar, Marvel, Lucasfilm и 21st Century Fox. През 2016 г. фирмата откри първия си тематичен парк и курорт в континентален Китай.

Междувременно, няколко други ръководители на Disney обявиха планове да напуснат до края на тази година, включително ръководителят на студиото Алън Хорн, президентът и главен творчески директор на Disney Branded Television Гари Марш и главният съветник на компанията Алън Бравърман.

Ключови думи