Джак Дорси опитва да копае биткойни

Джак Дорси опитва да копае биткойни

Не е тайна, че шефът на Twitter и Square харесва много биткойна, най-голямата криптовалута по пазарна капитализация. Най-новото му занимание в тази посока е копаенето на дигиталната валута, след като по-рано тази година купи биткойни за над 170 млн. долара чрез компанията си за дигитални плащания Square.

В коментар под публикация на потребител в Twitter Дорси коментира, че използва фирмата Compass Mining, която предлага поддръжка на машини за копаене на валута, за да улесни иначе трудния процес по закупуване, управление и грижа за оборудването, предаде CNBC.

Биткойн работи по т.нар. модел на доказателство за работа (PoW), при който копачите трябва да се състезават за решаване на сложни загадки, за да валидират трансакциите. Процесът изисква много енергия и компютърна мощност. Самите компютри и допълнителните компоненти към тях също може да са много скъпи. Стартовата цена на хардуера за копаене на крипто в Compass Mining е 8200 долара. Според уебсайта на фирмата копачите изкарват около 33 долара дневно.

Чрез копаенето на криптовалути инвеститорите могат да започнат да разбират процеса от първа ръка, вместо просто да купуват дигиталната монета. Възможно е също да спечелят и повече пари.

Причини за решението на Джак Дорси могат да са споделените по-рано от самия него нагласи към биткойна. По-рано тази година той обясни, че се надява криптовалутата да допринесе за световния мир. По време на конференция, посветена на биткойна, милиардерът обясни още, че вижда дигиталната монета като начин за защита срещу обезценяване на валутата и ускоряване на прехвърлянето на средства.