Fitch смъкна кредитният рейтинг на Великобритания до AA-

Fitch смъкна кредитният рейтинг на Великобритания до AA-

Fitch смъкна кредитният рейтинг на Великобритания до AA-

Рейтинговата агенция Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Обединеното кралство от AA нa AA- с отрицателна перспектива заради бързо растящият дълг на страната на фона на кризата с коронавируса, предаде Ройтерс.

Така кредитният рейтинг на Великобритания вече е същият като този на Белгия и Чехия, като от агенцията обясняват, че в рамките на следващата може да последва ново понижение на оценката.

„Понижението отразява значително отслабване на публичните финанси на Обединеното кралство, причинено от въздействието на епидемията от COVID-19 и фискалното отслабване, предприето преди да бъде осъзнат мащабът на кризата“, посочват от Fitch.

 „Промяната в рейтинга отразява и дълбоката краткосрочна щета върху британската икономика, причинена от епидемията, както и несигурността по отношение на търговските отношения на страната с ЕС след Брекзит“, пише още в съобщението на агенцията.

От Fitch обясниха, че предприетите от британското правителство и Английската централна банка мерки за стимулиране на икономиката са били необходими, но подчертаха, че те ще повишат държавния дълг на страната. От агенцията очакват британският държавен дълг да скочи до 94% от БВП през 2020 г. и до 98% през 2021 г., след като миналата година той бе на ниво от 84,5%.

„В средносрочен план очакваме държавният дълг на Великобритания да надмине 100% след 2025 г., взимайки предвид постепенно намаляване на фискалния дефицит и тенденция за растеж на брутния вътрешен продукт от около 1,6%,“, се казва още в съобщението на Fitch.

Според рейтинговата агенция британската икономика най-вероятно ще се свие с 4% през 2020 г., ако ограничителни мерки за хората и бизнеса бъдат разхлабени през втората половина на годината. В такъв случай се прогнозира ръст от 3% през 2021 г.

„Много обаче зависи от продължителността и мащаба на епидемията“, добавят от Fitch.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ