Френските производители на вино в надпревара с времето

Френските производители на вино в надпревара с времето

Френските производители на вино в надпревара с времето

Времето не чака! Френските производители на вино искат да предприемат действия, за да адаптират лозята и начина си на работа към климатичните промени, които се потвърждават година след година. "Намираме се в повратен момент. Климатичните промени са тук, виждаме ги, понасяме ги", казва Жером Деспе, генерален директор на главния селскостопански синдикат, Националната федерация на селскостопанските работници (FNSEA).
 
Първият признак за това е по-ранното начало на гроздобера - той е изтеглен с един месец по-рано за 50 години, отбелязва Кристоф Риу, заместник-директор на Френския институт по лозарство и винарство (IFV). Към това се прибавя тенденцията към преждевременно напъпване на лозята, което ги прави по-уязвими към късните слани, каквито имаше тази година през април. Освен това се наблюдават силни летни горещини, които изгарят листата в южните региони, има и периоди на суша.
 
След обстойни проучвания, започнали още през 2017 година, лозарско-винарският сектор ще връчи в края на август на министъра на селското стопанство и храните Жюлиен Дьонорманди доклад, предлагащ "7 насоки и 40 действия", посочва Жером Деспе, самият той винопроизводител от департамента Еро в Южна Франция.
 
Икономическият залог е огромен. Франция е вторият производител на вино в света (46,6 милиона хектолитра през 2020 година), след Италия. Тя е и най-големият износител на вино като стойност (8,7 милиарда евро през 2020 година), по данни на Международната организация по лозарство и винарство (ОIV).
 
Секторът има четири възможности: да не прави нищо особено, да въведе иновации, за да остане на сегашните територии, да премести лозята в по-прохладни местности, или да се премахнат всички съществуващи правила.
 
Според Жером Деспре най-добрият сценарий са иновациите, които ще позволят да се съхрани стойността на френския лозаро-винарски сектор.
Кристоф Риу от своя страна уточнява, че трябва да се въведе адаптиран "растителен материал", с по-късни сортове, за да може да се възстановят предишните периоди на гроздобер и да се получават по-балансирани вина.
 
Глобалното затопляне е причина за производството на по-тежки вина, по-богати на алкохол и с не така фин вкус. В южния винарски регион Лангдок експериментират с гръцки и италиански лозови сортове, които са по-късни и са по-устойчиви на сушата в сравнение с местните сортове. При създаването на такива нови лозови масиви обаче са необходими петнайсетина години, докато се стигне до резултат, тъй като трябва да се правят неколкократни кръстоски на видовете.
 
Достъпът до вода е друго голямо предизвикателство за оцеляването на лозята при високи температури. Производителите на вино във Франция не искат да чакат и могат още отсега да започнат да променят методите си на работа: управление на почвите, на затревяването, на резитбата, засаждане на дървета, съветват експерти. Необходим е и подробен анализ на терените, за да се открият по-прохладни зони
 
АФП/БТА
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават