Г-7: Среща под знака на митата на Тръмп за ЕС и Канада

Г-7: Среща под знака на митата на Тръмп за ЕС и Канада

Г-7: Среща под знака на митата на Тръмп за ЕС и Канада

Лидерите на седемте най-развити държави се срещат днес и утре в канадското градче Ла Малбе, в Квебек. Срещата започва в ледена атмосхера, на фона на задълбочаващи се противоречия между САЩ и останалите членове на групата на най-богатите - Германия, Франция, Италия, Канада, Япония и Великобритания.

Ключовата тема ще е икономическият растеж и търговията на фона на въведените от Доналд Тръмп мита за Канада и Европейския съюз. Вашингтон е в изолация срещу общия фронт на останалите развити икономики. Американският президент Доналд Тръмп освен това ще си тръгне по-рано заради предстоящата среща в Сингапур с Ким Чен Ун.

Преди началото на годишния форум френският президент Еманюел Макрон предупреди от Отава, европейците и японците „не са готови на всичко, за да получат подписа на Тръмп под съвместното изявление" на групата в края на срещата.

Макрон предупреди, че митата на Тръмп ще навредят и на американската икономика, като подчерта, че пазарът на останалите 6 членки на Г-7 е по-голям от американския.

Американските проблеми са свързани със свръхкапацитетите за производство или с въпросите за интелектуалната собственост, повтори френският президент, визирайки Китай, без да го назовава. Той поднови темата за реформа за Световната търговска организация като решение на въпроса.

Макрон и премиерът на Канада Джъстин Трюдо заявиха, че ще обяснят на Тръмп по време на срещата, че „протекционизмът е токсичен за американската икономика“.

Германската канцлерка Ангела Меркел прогнозира малко по-рано, че очаква „трудни дискусии“ и  „противоречия“. Според Прес Асосиейшън британската премиерка Тереза Мей  ще се срещне официално с всички лидери на Г-7, без един – Доналд Тръмп в опит да предотврати търговската война.

ЕС обяви вчера, че отговори пропорционално на мерките на Тръмп с въвеждането на мита на стойност 3 млрд. долара от юли.

Гневът в Републиканската партия в САЩ също расте. Вчера републикански сенатори внесоха законопроект, с който задължават Тръмп да иска одобрението на конгреса за въвеждането на някои от митническите тарифи.

Разколът в Г-7, която съществува от 1976 г., започна още миналата година на срещата в Таормина, Италия, заради намерението на Тръмп да извади САЩ от Парижкото споразумение за климата. Оттогава анализаторите наричат Г-7 иронично Г-6 плюс 1.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ