Германия променя курса в енергетиката

Германия променя курса в енергетиката

Новата геополитическа ситуация принуди Германия да промени енергийните си приоритети. За да предотврати бъдещи шокове в доставките и да намали зависимостта от Русия, правителството планира да създаде стратегически запаси от въглища и газ.

„Атаката на Русия срещу Украйна показа, че Германия трябва да стане колкото е възможно по-независима от вноса на изкопаеми горива и да ускори разширяването на възобновяемите енергийни източници. Настоящата криза може да накара Германия бързо да направи необходимото. Това включва допълнителното изграждане на LNG терминали, така че да можем да управляваме доставките на енергия на нашата собствена територия и да гарантираме суверенитет“, споделя за бъдещите планове германският заместник-канцлер и министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Clean Energy Wire (CLEW) – глобална журналистическа мрежа за енергиен преход.

Паралелно с това най-голямата европейска икономика ще ускори разширяването на добива на енергия от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), за да не е толкова зависима от вноса на изкопаеми горива, и да диверсифицира доставките като изгради терминали за втечнен природен газ (LNG). Те вече са договорени със САЩ и Катар. „Предстои да вземем допълнителни мерки за следващата зима, включително осигуряване на резерв от газ, организиран по такъв начин, че собствениците да са задължени да запълнят хранилищата преди началото на зимата“, допълва министър Роберт Хабек пред журналисти от Clean Energy Wire.

Германското правителство подготвя проектозакон за задължителен запас в газовите хранилища в страната. Според новия норматив те трябва да са запълнени с 65% от капацитета си – до началото на август, и  на 90% - до 1 декември всяка година. Досега компаниите, които ги стопанисваха, решаваха кога и с колко да пълнят резервоарите, а ниските запаси доведоха до поскъпването на газа в Европа през последните месеци.

Пълненето на хранилища ще продължи да бъде отговорност на енергийните компании, но Министерството на икономиката и климата ще обяви търгове за т.нар. дългосрочни опции, при които на търговците на газ ще бъдат предоставяни финансови стимули, за да държат запасите на склад вместо да ги пускат на пазара. Правителството също така планира да разшири т.нар. солидарни договори - досега такива има с Полша, Италия и Франция, за доставки, които биха предотвратили евентуален дефицит. Планирани са общо девет договора за солидарност в съответствие с  регламента на ЕС, които ще гарантират сигурността на доставките на газ. Двустранните споразумения ще включват специални разпоредби за „защитени клиенти“ - домакинства, болници и топлофикации. Проблемът е, че запасите на газ в повечето съседни на Германия страни също са минимални, посочват експерти в бюлетина за енергийна политика Tagesspiegel Background.

„Щом стане готов, законът ще бъде представен незабавно, така че покупките на газ да започнат през лятото”, добавя Хабек пред журналистите от Clean Energy Wire. Той допълва, че Министерството  на икономиката и климата планира стратегически резерв от въглища. Германия вече разполага със стратегически петролни запаси за общо 90 дни, но липсват съпоставими провизии от въглища и газ. По тази причина екипът на канцлера Олаф Шолц разработва план за създаване на резерв от въглища, който да гарантира работата на въглищните централи поне 30 дни през зимата. Дискусията за това къде ще се съхранява суровината и възможните доставчици продължава, според списание Spiegel.

Русия е основният доставчик за Германия на природен газ – около 55% от вноса, на каменни въглища  - 45%, и на петрол – 35 на сто от вноса, припомнят авторите от Clean Energy Wire. Затова другият приоритет на правителството е ускорено разширяване на използването на възобновяеми енергийни източници, за да стане Германия независима от вноса на изкопаеми горива. Февруари 2022 г. е рекорден за добива на енергия от ВЕИ, когато са произведени 21 млрд. кВч, по данни на  Центъра за изследване на слънчевата енергия и водорода Баден-Вюртемберг ( ZSW ) и Германската асоциация на енергийните и водните индустрии ( BDEW ), огласени днес.

По темата работи Светлана Тодорова-Ваташка

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
По-убедителни и харизматични в две стъпки
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива