Германските заводски поръчки будят тревога

Германските заводски поръчки будят тревога

Германските заводски поръчки будят тревога

Германските заводски поръчки са спаднали с 1,6 на сто през декември спрямо предходния месец, което е повече от очакванията и засилва опасенията за забавяне на растежа на най-голямата европейска икономика, сочат разпространените днес данни, предаде Асошиейтед прес. Икономистите прогнозираха увеличение на поръчките с 0,3 на сто.

Министерството на икономиката обаче уточни днес, че поръчките през ноември са спаднали с по-малко от 0,2 на сто, а не с 1 процент, както бе отчетено по-рано.

Търсенето от страни извън еврозоната е спаднало с 5,5 процента през декември. Местните поръчки също са намалели - с 2,3 на сто, но поръчките от останалите страни от еврозаната са се увеличили с 3,2 процента.

За цялото четвърто тримесечие поръчките са нараснали със скромните 0,3 на сто.

Германският икономически растеж е спъван през последните месеци от проблемите на автомобилопроизводителите, които се натъкват на трудности при сертифицирането на автомобилите си по новите, по строги стандарти за отделяни вредни газове. Освен това митата, които налагат САЩ и Китай, се отразяват на световната търговия, подкопавайки перспективите пред Германия, която е голям износител.

Миналата седмица правителството намали прогнозата си за растежа за тази година от 1,8 процента на 1 процент. Германската икономика нарасна с 1,5 процента миналата година и с 2,2 на сто през 2017 г

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ