Heтният дълг на корпорациите може да нарасне с до 600 млрд. долара

Heтният дълг на корпорациите може да нарасне с до 600 млрд. долара

Heтният дълг на корпорациите може да нарасне с до 600 млрд. долара

Нетният дълг на корпорациите по света ще нарасне с до 600 млрд. през тази година, след като те започнат да  харчат натрупаните по време на пандемията средства, показва ново проучване Јаnuѕ Неndеrѕоn, цитирано от Ройтерс.

Миналата година компаниите взеха заеми за рекордните 1,3 трлн. долара, но бяха предпазливи в начина, по който харчат тези средства. По тази причина в момента те разполагат с около 5,2 трлн. долара кеш, отбелязват от инвестиционната компания.

В резултат на това общият нетен дълг на корпорациите нарасна с 10,2% до рекордните 13,5 трлн. долара за фискалната 2020 г., докато нетния дълг, в който не влизат наличните средства, се увеличи до 8,3 трлн. долар.а

На фона на засилващото се икономическо възстановяване Јаnuѕ Неndеrѕоn очаква бум на капиталовите разходи, дивидентните плащания и oбpaтнoтo изĸyпyвaнe нa aĸции, ĸoeтo щe доведе ръст на нетния дълг с 500 до 600 млрд. долара до края на годината, достигайки ниво от 8,8-8,9 трлн. долара.

От компанията обаче прогнозират, че подобрението в качеството на кредитите, комбинирано с икономическото възстановяване и благоприятната парична политика, носи добри възможности за инвестирани, въпреки нарастващата инфлация.

„Дългът определено е нараснал, но същевременно с това се увеличиха и количествата кеш, а пазарите са широко отворени“, коментираха мениджърите Toм Poc и Ceт Maйep

Те залагат на възстановяване на някои от компаниите, чиито рейтинги потънаха заради пандемията, особено в автомобилния сектор (като например Ford) и в този на храните и напитките (Kraft).

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ