Има ли опасност от "завземане" на стратегически компании в Европа

Има ли опасност от завземане на стратегически компании в Европа

Има ли опасност от "завземане" на стратегически компании в Европа

Страхът от икономическа рецесия, произтичаща от пандемията на коронавирус, погълна фондовите пазари по целия свят, включително Европа, които тази година вече са загубили повече от 1/3 от стойността си. Големите компании от Стария континент, смятани за стратегически, като енергийните компании, телекомуникациите и банките, са на прицел . Властите на Общността от години се притесняват от заплахата за купуване на чуждестранни компании, но Европейският съюз все още няма мощен общ закон за борба с търговете, който да защитава тези ключови компании в моменти като този, информира abc.es.

Испанското правителство включи в своя указ за мерки за облекчаване на икономическото въздействие на Covid-19 - щит за националните компании срещу покупки от инвеститори извън ЕС. Правилото не позволява на компаниите извън ЕС да придобиват участия, които да надвишават или надвишават 10% от капитала на испанската компания или да извършват операции, за които получават контрол върху управлението си. Юридическият текст също така пречи на чуждестранните публично контролирани компании и държавни фондове да налагат вето на суверенни фондове за богатство в Азия и Близкия Изток и китайски бизнес гиганти. Всяка транзакция трябва да бъде извършена с предварително разрешение от правителството.

Изпълнителната мярка отговаря на страха от бизнес сектора в сегашния контекст на оферти за поглъщане в сектори като финансови, телекомуникационни и енергийни, чиито основни стойности паднаха през последните няколко седмици. 

Конкретните цифри: Telefónica загуби 33% от стойността си за месец или 11,163 милиона евро от капитализация и днес е на стойност под 22 700 милиона. IAG на практика потъна със 70%. Ситуацията е същата за големи европейски компании като Royal Dutch Shell, която загуби 49% от стойността си за месец, Deutsche Telekom (-27%), Enel (-31%), Airbus (-52.7%), BMW (-36.8%), Daimler (-51.6%), Nokia (-34.7%) и SAP (-29.5%).

Германия е много загрижена за евентуалното закупуване на немски технологични ресурси от китайските конгломерати. Китайската енергийна компания State Grid се опита да поеме 20% от германския мрежов оператор 50Hertz през юли 2018 г. Германските разпоредби позволяват на Берлинската изпълнителна власт да наложи вето върху всяка неудобна операция над 25% от капитала на немска компания. По-късно този праг беше намален на 10%. Освен това Берлин обмисля да създаде правителствен комитет, който да взема решение за тези операции.

В Италия всички подобни чуждестранни инвестиции трябва да бъдат предварително съобщени на правителството, което има възможност да наложи на вето или да наложи условия в тези сектори, считани за стратегически. Освен това страната има норма, която предоставя превъзходни права на глас на дългосрочни акционери, тези, които остават в капитала за най-малко две години, известни като "акция за лоялност".

Франция, където държавата все още има значителна тежест в големите компании, също даде на този тип акционери двойно гласуване от 2015 г. А Испания, въз основа на директива на общността, започна да го включва в националното законодателство. В очакване на непрекъснато ограничаващите се мерки, всяка страна реши да защити големите си компании самостоятелно от чужди апетити.

Испанските компании искат гаранции за 80% рефинансиране на стари заеми

Испанското правителство работи върху 100 000 милиона евро гаранции от Официалния кредитен институт (ICO), с които да гарантира ликвидност на производството по време на коронавирусната криза и да избегне фалити. И предприемачите са наясно какъв процент от заемите за фирми, малки и средни предприятия и самостоятелно заетите лица ще бъдат гарантирани от държавата - 80% от новия кредит, но само 50% от рефинансирането на вече отпуснатите заеми. Компаниите обаче искат изпълнителната власт да повиши процента на рефинансиране на стари кредити до 80%. Този процент предполага загубите, които държавата ще поеме при всеки заем в случай на неизпълнение, информира abc.es.

Компаниите от своя страна искат при рефинансирането на текущите заеми гаранциите да надхвърлят 50%, тъй като трудностите с ликвидността, които спирането на дейността ще породи за тях, ще принудят мнозина да поискат предоговаряне на съществуващите заеми.

Икономическата криза, породени от опитите за ограничаване на разпространението на коронавируса, ще принуди много малки и средни предприятия и самостоятелно заетите лица да изпитват затруднения с ликвидността и следователно да се изправят пред плащанията си, включително амортизацията на текущите си кредити. Ето защо предприятията ще предложат автоматично подновяване на всички текущи краткосрочни заеми за 3 или 6 месеца с осигуряване на гаранции на Официалния кредитен институт.

Германският пример в схемата за гарантиране

Германия, която е предоставила 500 000 милиона гаранции, ще гарантира между 80% и 90%, съгласно схемата за гарантиране, която беше одобрена вчера от Брюксел. Колкото по-висок е процентът на гаранцията, толкова по-ефективни ще бъдат гаранциите, защото ако е много нисък, съществува риск предприятията да не финансират или рефинансират дружество, малките и средни предприятия или самостоятелно заетите лица поради несигурността, която влияе върху връщането на кредитите. Бизнес източници на abc.es посочват, че ако Германия, Франция, Италия и Обединеното кралство гарантират 80%, Испания няма да изостане.

Условия, разходи и суми, одобрени от ЕК

Временната рамка за държавна помощ, одобрена от Европейската комисия, която позволява на националните правителства да дават държавна помощ за борба с икономическото въздействие на коронавируса, позволява публични гаранции в размер до 90% от кредита. Правилата, определени от Брюксел за тези безвъзмездни средства, не позволяват те да бъдат използвани за рефинансиране на заеми, които вече са в неизпълнение в балансите на банките. По-конкретно, тя установява, че само тези компании в беда в резултат на Covid-19 и които не са били в затруднения към 31 декември 2019 г., могат да бъдат гарантирани.

По отношение на разходите за гаранции, Еврокомисията определя минимум 0,25% за едногодишни заеми за малки и средни предприятия; 0,5% за тези на 2 и 3 три години също за малки и средни фирми и 1% за заеми между 4 и 6 години за малки и средни предприятия. За големите компании те са двойни.

Публичните гаранции, съгласно правилата на общността, могат да подкрепят кредит за максимална сума, еквивалентна на удвоената сума, която получаващото дружество е изразходвало за заплати - включително социални вноски и персонал, нает от подизпълнители - през 2019 г., 25% от оборота му през миналата година и с надлежна обосновка ще бъде възможно да се покрият нуждите от ликвидност на дружеството през следващите 18 месеца в случай на малки и средни предприятия и 12 месеца за големите компании.

Загуба на милион работни места на ден в туристическия сектор по целия свят

Туристическият сектор губи 1 милион работни места ежедневно поради последиците от пандемията на коронавирус, според Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), който предупреждава, че съкращенията нарастват с темпове, тъй като страните се затварят за борба с вируса. В изявление международната организация, която представлява частния сектор, подчерта, че нарастващата загуба на работни места засяга всички нива на индустрията, информира 20minutos.es.

„Голямото затваряне на хотели, спирането на повечето полети, спирането на круизни линии и увеличаващите се глобални забрани за пътуване имат катастрофален „ефект на доминото“, който засяга голям брой доставчици по целия свят“, според WTTC, който припомня, че малките и средни предприятия са „особено уязвими“.

В изявлението президентът на WTTC Глория Гевара Манцо посочи, че безмилостната каскада от загуба на работни места „хвърля милиони семейства в остра трудност и дълг“, а компаниите, както големи, така и малки, са принудени да нарушат 3-годишните си планове и да се съсредоточат върху 3-месечна борба за оцеляване.

„Страхуваме се, че тази ситуация ще се влоши, освен ако правителствата не предприемат по-незабавни действия“, според президентът на WTTC и предупреди, че 50 милиона работни места по света са изложени на непосредствен риск и 320 милиона са изправени пред въздействието на драматичната загуба на бизнеса. 

Според последното изследване на Съвета секторът генерира 10.4% от световния БВП и 1/10 от работните места в света.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ