Кристалина Георгиева приветства споразумението за глобалния корпоративен данък

Кристалина Георгиева приветства споразумението за глобалния корпоративен данък

Кристалина Георгиева приветства споразумението за глобалния корпоративен данък

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева приветства споразумението за въвеждане на глобален корпоративен данък, предаде Ройтерс.

Договорът включва съгласието на 130 държави за въвеждането на минимален корпоративен данък, който да важи за всички държави. Той ще касае само 100-те най-големи компании.

„Очевидно е, че този проект е задвижен и на практика“, коментира Георгиева. „Ще продължим работата, за да гарантираме, че страните, които все още не са част от споразумението могат да разпознаят своя собствен интерес.“, добави тя.

Междувременно МВФ обяви, че увеличава своята прогноза за развитието на икономиката на САЩ през 2021 г. до 7% на годишна база. Прогнозата е свързана с новия план на президента Джо Байдън за възстановяване на инфраструктурата на страната. За сравнение предишната прогноза на МВФ показваше ръст от  4,6% на американския БВП.

Както вече съобщихме 130 страни и юрисдикции подкрепиха въвеждането на  глобална минимална ставка на корпоративния данък.

Предложението, което бе договорено първо от финансовите министри на Г-7 в началото на миналия месец, получи подкрепа в последния ден на преговори в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Ако бъде реализирано, то ще сложи край на практиката глобалните компании да пренасочват печалбите си към държави и територии с ниски корпоративни данъци като Ирландия и Британските Вирджински острови, макар че техните клиенти и операции не са базирани там.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ