МВФ понижи прогнозата си за световната икономика

МВФ понижи прогнозата си за световната икономика

МВФ понижи прогнозата си за световната икономика

Международният валутен фонд излезе с по-песимистична прогноза за световната икономика през 2021 г., но потвърди позицията си за стабилен растеж в средносрочен план, предаде Си Ен Би Си.

В последното издание на доклада си за  „Световна икономическа перспектива“, публикува днес, Фондът посочва, че очаква световният брутен вътрешен продукт да нарасне с 5,9% през тази година. Това е с 0,1% под юлската прогноза на МВФ. Институцията обаче запази прогнозата си за растежа през следващата година от 4,9%.

Ревизията надолу за 2021 г. идва на фона на проблемите с веригата на доставки в развитите икономики и влошаването на ситуацията с пандемията от COVID-19 в развиващите се страни.

„Скромната корекция за световната икономика маскира големи понижения в някои страни“, коментира главният икономист на МВФ Гита Гопинат.

„Перспективите пред групата на развиващите се страни с ниски доходи бяха помрачени значително от влошаването на динамиката на пандемията. Ревизията надолу отразява и краткосрочните проблеми в групата на развитите икономики, които се дължат отчасти на проблемите с доставите“, добавя тя. От МВФ очакват ръст от 5,2% на брутният вътрешен продукт на развитите икономики през тази година, като за САЩ прогнозата е за растеж на БВП с 6%. От организацията очакват икономиката на Еврозоната да нарасне с 5%, а тези на Германия, Франция и Италия – съответно с 3,1%, 6,3% и 5,8%. За Обединеното кралство прогнозата е за възстановяване на икономиката с 6,8%, а за Япония – с 2,4%.

Фондът очаква общият брутен вътрешен продукт на развиващите се икономики да нарасне с 6,4% през 2021 г., като при Индия скокът ще бъде с 9,5. За Китай се прогнозира растеж от 8,0%, а за Русия 4,7%.

За България МВФ прогнозира икономически растеж от 4,5% през тази година и 4,4% през следващата. Фондът също така очаква  инфлацията в страната ни ще се ускори до 2,1% през 2021 г. и да се забави до 1,9% през следващата.

Разминавания във възстановяването

От МВФ казват, че са особено загрижени за различните темпове на възстановяване в развитите и страните с нововъзникващи пазари. Според изчисленията на организацията развитите икономики могат да задминат икономическите си нива от преди пандемията през 2024 г., докато развиващите се страни, с изключение на Китай, ще останат на около 5,5% под предпандемичните равнища.

„Това разминаване е следствие от голямата разлика в нивата на ваксинация и политиките за икономическа подкрепа“, каза Гопинат.

„Докато около 60% от населението на развитите икономики е напълно ваксинирано, а в някои случаи дори получава и бустерни дози, около 96% от населението на страните с ниски доходи остава неваксинирано“, добави тя.

Инфлация

От МВФ отбелязват, че потребителските цени са се повишили значително през последните няколко месеца поради прекъсванията на веригата на доставки и по-високите цени на суровините,  и по-специално на природния газ.

В САЩ потребителските цени се повишиха с 5,4% на годишна база през юли, отчитайки най-големия скок от август 2008 г, преди да се понижат леко през август. Междувременно в еврозоната инфлацията достигна 13-годишен връх през септември.

Тази нарастваща инфлация засили натиска върху централните банки, от които се очаква да свият или прекратят  програмите си за стимулиране на икономиката по-бързо.

МВФ предупреждава, че „макар централните банки да могат да виждат отвъд преходния инфлационен натиск и да избягват затягане, докато не стане по-ясно каква е основната динамика на цените, те трябва да бъдат готови да действат бързо, ако възстановяването на икономиката се засили по-бързо от очакваното и рисковете от нарастващите инфлационни очаквания станат осезаеми“.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ