МВФ: Разликите между бедните и богатите страни се разширяват

МВФ: Разликите между бедните и богатите страни се разширяват

МВФ: Разликите между бедните и богатите страни се разширяват

Международният валутен фонд предупреди във вторник, че разликите между бедните и богатите страни се разширяват на фона на продължаващата пандемията от COVID-19, като сравнително ниските нива на ваксинация в развиващите се икономики предизвиква неравномерно глобално възстановяване, предаде „Ню Йорк таймс“.

В новия си доклад за световните икономически перспективи МВФ прогнозира, че глобалният вътрешен продукт ще нарасне с 6% през 2021 г., като основен принос за растежа ще имат развитите страни, включително и САЩ. Очакванията растеж е същият като този от априлската прогноза на МВФ.

От организацията очакват растежът в развиващите се страни да бъде по-бавен и предупреждава, че разпространението на по-заразните варианти на коронавируса е заплаха за възстановяването. МВФ призова страните да работят заедно за ускоряването на ваксинацията.

„Нужните са многостранни действия за осигуряване на бърз и широк достъп до ваксини, диагностика и терапия“, коментира главният икономист МВФ Гита Гопинат. „Това ще спаси безброй животи, ще предотврати появата на нови варианти и ще добави трилиони долари към световния икономически растеж“, добави тя.

От организацията прогнозират, че икономиката на САЩ ще нарасне със 7% през 2021 г., а тази на Китай – с 8,1%. МВФ очаква брутният вътрешен продукт на Еврозоната да се увеличи с 4,6% през 2021 г., докато за Обединеното кралство се прогнозира ръст от 7%. Индия, която понесе особено тежки икономически щети през 2020 г., може да очаква ръст на БВП от 9,5%, а Япония – от 2,8%.

За 2022 г. МВФ прогнозира световен икономически растеж от 4,9%, което представлява ревизия нагоре спрямо априлския доклад, когато очакванията бяха за растеж от 4,4%. През следващата година растежът отново ще бъде воден от развитите икономики.

Повече от година след началото на пандемията, икономическите перспективи на страните по света продължават да са обвързани с способността на правителствата да осигуряват фискална подкрепа и да разработват и доставят ваксини.

От МВФ отбелязват, че около 40% от населението в развитие икономики е напълно ваксинирано, докато в развиващите се страни и държавите с ниски доходи този процент е само 11. Различните нива на финансова подкрепа от правителствата увеличават различията в икономическото възстановяване.

Този месец бордът на директорите на МВФ съобщи, че е одобрил плана за отделяне на 650 млрд. млрд. долара допълнителни резервни активи, които страните да може да използват за покупка на ваксини, финансиране на здравни грижи и изплащане на дългове. Ако планът бъде финализиран през август, както се очаква, това финансиране ще осигури допълнителна подкрепа за страните, които изостават във възстановяването си от здравната криза.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ