Недоверието към елита сериозно пречи на растежа на световната икономика

Недоверието към елита сериозно пречи на растежа на световната икономика

Недоверието към елита сериозно пречи на растежа на световната икономика

Засилващото се недоверие към елита и популистките настроения в страните с развита икономика са препятствие на пътя на повишаване на темповете на глобалния икономически растеж. Това предупреждение отправи снощи в Ню Йорк управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

„Забуксувахме в продължителен период на ниски темпове на растеж и 2016-а година стана петата поред година, през която увеличението на световния брутен продукт е по-ниско от средното дългосрочно равнище”, констатира Лагард, цитирана от ТАСС.

„Прекалено много хора се чувстват изхвърлени зад борда на живота. В някои страни, особено с развита икономика, нарастват популистките настроения, които заплашват да обърнат (обществото) срещу икономическата отвореност”, предупреди шефката на Фонда.

„През последните години видяхме как нараства недоволството на обществото към „елита”, а това отразява постановката на въпроса, че така нареченият 1 процент благоденства за сметка на останалите 99 процента. От настъпването на глобалната финансова криза ръководството на множество корпорации бе обвинено в стъпки с неоправдан риск, неетично поведение и нежелание да дели справедливо плодовете на свободното предприемачество”, допълни Лагард.

Тя посочи резултатите от неотдавнашни допитвания сред общественото мнение, направени от Галъп (Gallup). Според тях в САЩ равнището на доверие към едрия бизнес е 18 на сто - най-ниското равнище на този показател за десетилетие, а доверието към банките е спаднало от 49 на сто преди 10 години до 27 на сто към момента. „Проблемът е в това, че икономическият растеж в света бе твърде нисък за твърде продължителен период и обхваща прекалено малка част от населението”, поясни Лагард.

Управляващият директор на МВФ вижда решение на проблемите в мерки на парично, фискално и структурно равнище, насочени към подкрепата на високо търсене, стимулиране на производителността и съживяване на търговията.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ