Президентът на Иран: Икономиката е фактор в борбата с коронавируса

Президентът на Иран: Икономиката е фактор в борбата с коронавируса

Президентът на Иран: Икономиката е фактор в борбата с коронавируса

Президентът на Иран Хасан Рохани днес отвърна на критиките срещу закъснелия му отговор на най-лошата коронавирусна епидемия в Близкия изток, като заяви, че е трябвало да прецени как да защити икономиката, докато се справя с пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Рохани отбеляза, че правителството е трябвало да вземе предвид ефекта от масовите карантинни усилия върху парализираната иранска икономика, която е под тежки американски санкции. Това е дилема по цял свят, тъй като лидерите се борят да постигнат баланс между овладяването на пандемията и предотвратяването на икономически крах, пише БТА. 

"Здравето е принцип за нас, но производството и сигурността на обществото също е принцип за нас", каза президентът на правителствено заседание. "Трябва да обединим тези принципи, за да стигнем до окончателно решение", добави Рохани.

По думите му не е време за печелене на привърженици, не е време за "политическа война", както той определи критиките срещу него за реакцията спрямо коронавируса.

Иранските власти съобщиха днес за 123 нови смъртни случая, с което общият им брой става 2640 при общо 38 309 потвърдени случая на зараза до момента, предадоха световните агенции.

За последните 24 часа имаме 123 починали и 2901 заразени, информира съветник на иранския министър на здравеопазването. От вируса в страната досега са се възстановили 12 391 души, добави той, цитиран от Ройтерс.

През последните дни Иран нареди да бъдат затворени несъществените предприятия и забрани пътуването между градовете. Тези мерки обаче бяха взети много след като други страни в региона наложиха по-мащабни блокади. Много иранци все още пренебрегват заповедите да си стоят по домовете, което би могло да отразява широкото недоверие към властите, отбелязва АП.

Страната призова международната общност да отмени санкциите и поиска спешно 5 милиарда долара от Международния валутен фонд.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ