Работата от вкъщи довела до спад от 33% на хакерските атаки

Работата от вкъщи довела до спад от 33% на хакерските атаки

Работата от вкъщи довела до спад от 33% на хакерските атаки

Случаите на злонамерено източване на корпоративна информация чрез хакване са се понижили с 33% през първата половина на 2020 г., съобщи американският Identity Theft Resource Centre, цитиран от CNBC. Регистрираните от института случаи на хакване на корпоративни системи са били 540 за въпросния период. Според данните общият брой на хората, чиито данни са били източени в тези случаи е бил 163 млн., което е с цели 66% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Сред някои от най-мащабните атаки през първата половина на тази година е хакването на хотелската верига Marriott през март, по време на която бяха източени данни на 5 млн. потребителя, както и пробиването на системата на игралната платформа на Nintendo  през април, когато беше компрометирана сигурността на 300 000 потребителски акаунта.

Какви са причините

Според Ева Веласкес, изпълнителен директор на Identity Theft Resource Centre, винаги при динамиката в броя на злонамерените атаки причините са комплексни. Една от водещите причини е масовото работене от вкъщи по време на пандемията, което от своя страна е довело до изключително засилване на мерките за сигурност от страна на компаниите. „Организациите са в много по- висока степен на бдителност сега  и следят много зорко за сигнали за кибератаки“, коментира Веласкес. Направени са обучения срещу фишинг и други типични хакерски атаки на всички служители. Затварянето на офисите и работенето от вкъщи също означава, че вътрешни за компанията лица с користни цели са нямали толкова широк достъп до корпоративните системи, както когато работят в административната сграда.

Състоянието на постоянна повишена бдителност, което е заменено от игнорирането на очевидни сигнали за кибератаки, докато сме в офиса е основната причина за значителния спад на успешните хаквания, добавя Веласкес. Според нея това не означава, че киберпрестъпленията ще изчезнат, защото хакерите вече може да имат голяма част от информацията, която им е нужна, за да извършват атаки.  

Секторите, в които има най-голям ръст на потреблението на онлайн услуги от началото на кризата - финанси и здравеопазване, обаче са подложени на допълнителен риск, тъй като се създават нови възможности пред киберпрестъпниците, предупредиха пак днес от българската IT компания Bulpros.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ