СА е имала достъп до данните на 87 млн. души във Facebook

СА е имала достъп до данните на 87 млн. души във Facebook

СА е имала достъп до данните на 87 млн. души във Facebook

Шефът на Facebook Марк Зукърбърг, който е в окото на скандала за злоупотребата с данните на милиони потребите на социалната мрежа, заяви, че е най-подходящият човек, който може да ръководи компанията, въпреки „грешките“ в миналото, предава Франс прес.

Той даде телефонна пресконференция, по време на която призна за пореден път, че компанията е допуснала грешки по отношение на личните данни и на борбата с политическите манипулации.

"Мисля, че отдавна трябваше да направим повече", каза Зукърбърг и добави, че ще даде обяснения на 11 април пред комисията в американския конгрес, в която критичните настроения към компанията се засилват.

Вчера един от големите акционери във Facebook поиска оставката на Зукърбърг и избирането на независим председател на управителния съвет на компанията.

Пред телевизия Си Ен Би Си Скот Стринджър, управител на нюйоркския пенсионен фонд, един от най-големите акционери в социалната мрежа, заяви, че след скандала с Cambridge Analytica (СА) трябва да има промяна на върха на социалната мрежа.

"Това е осмата по големина компания в света с 2 млрд. потребители (...), които обаче не се чувстват сигурни за личните си данни", каза Стринджър. Той коментира, скандалът показва "риска за демокрацията, каза, че фондът засега не планира да изтегля инвестицията си от 1 млрд. долара от Facebook, но има право да задава такива въпроси.

Според Стринджър Зукърбърг трябва да бъде заменен от поне трима нови директори, които имат „опит в етиката и личните данни“.

Междувременно стана ясно, че според Facebook британската Cambridge Analytica, е имала достъп до данните не на 50 млн., а на близо 87 млн. нейни потребители. Повечето от тях са американци, но и британци – около 1,1 млн. души, съобщава Би Би Си.

Новите разкрития и следващи стъпки бяха обявени от техническия ръководител на Facebook Майк Шрепфър.

След избухването на скандала Facebook деактивира страницата на СА.

Чрез приложението This Is Your Digital Life компанията е получила и не е унищожила данните на хиляди потребители на Facebook. Скандалът е най-големият в 14-годишната история на социалната мрежа.

Шрепфър обяви вчера в блога си нови мерки за сигурност, които засягат и Instagram, в опит за ограничаване на щетите от скандала. Ще има промени в 9 функции, след които:

- Т.нар. трети приложения няма да имат достъп до списъка на гостите и съобщенията за събития, независимо дали са публични, частни или тайни.

- Потребителите няма да могат да търсят информация един за друг чрез номера на телефона или имейл адреса. Точно с тази опция са злоупотребявали събирачите на данни.
Информацията да позвъняванията и текстовите съобщения, събрана чрез операционните системи на Android и Facebook Light ще се пази само 1 година, но данните за времето на разговора няма да се пазят.

- Нито едно приложение няма да има достъп до данните на потребителя, ако той не го е използвал в продължение на 3 месеца.

- В нюзфийда на потребителите следващата седмица ще се появи линк, който ще им покаже кои трети приложения използват и каква информация получават тези приложения.

- Потребителите ще имат повече възможности да блокират достъпа на приложенията до данните им и да отменят съгласието си за 7 ресурса за данни, свързани с рекламните инструменти.

След поредния епизод в скандала акциите на Facebook поевтиняха на Нюйоркската борса, но незначително. В края на търговията спадът беше с 0,65% до 155,10 долара.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ