Ще доведе ли пандемията до трайна трансформация на месната индустрия?

Ще доведе ли пандемията до трайна трансформация на месната индустрия?

Ще доведе ли пандемията до трайна трансформация на месната индустрия?

Заради пандемията от коронавирус консумацията на месо в световен може да падне до най-ниското си ниво от десетилетие.  Потреблението на месо на глава от населението е на път да се свие с 3% през 2020 г. до най-ниското равнище от 2011 г. насам, сочат данни на ООН. Същевременно с това анализатори от различни точки на планетата прогнозират спад на търсенето не само на индивидуална база, но и на регионална.

Това е доста драматичен сценарий за индустрия, която през последните години регистрира стабилен растеж, още повече, като се има предвид факта, че тези промени се наблюдават във всеки водещ пазар, включително и САЩ, където консумацията на месо на глава от населението няма да се върне на нивата от преди пандемията до 2025 г. в оптимистичния за индустрията сценарии, пише Блумбърг.

Има редица фактори, които допринасят за тази трансформация. Икономическата криза, причинена от коронавируса, кара хората да харчат по-малко, включително и за хранителни стоки. На много места ресторантите все още не са отворили врати, а там, където работят, клиентите са по-малко от обичайното. Проблемите с производството, като избухването на огнища на COVID-19 в кланици, също водят до по-ниско предлагане на животински продукти.

Природозащитниците от години отправят призиви за намаляване на консумацията на месо. Според някои данни земеделието допринася за по-голям дял от емисиите на парникови газове в световен мащаб от транспортния сектор, най-вече заради животновъдството. Месната и млечната индустрия отговарят за до 18% от всички емисии на парникови газове в резултат на човешка дейност.

Това, което предстои да разберем, е колко трайна и дълбока ще бъде промяната, причинена от коронавируса. Ако потребителите свикнат да ядат по-малко месо в условията на пандемия, това ще доведе ли до промяна на начина на хранене на хората след края на пандемията?

Има признаци за структурни промени, включително и растящата популярност на диетите, базирани на растителни продукти. Големият брой случаи на масово заразяване с COVID-19 в кланици и заводи за месопреработка в страни като САЩ, Бразилия и Германия, поставя на преден план лошите условия, на които са подложени много от работещите в индустрията.

Същевременно с това много хора свикнаха да готвят по-често вкъщи – навик, който може да се запази и след пандемията. Около 2,2 млн. ресторанта в световен мащаб може да затворят врати завинаги според оценка на Aaron Allen & Associates. Това ще бъде огромен удар за месната индустрия, тъй като 50% от всичкото потребление на месо в САЩ се извършва извън дома, сочат данни на Boston Consulting Group.

Все още обаче има шанс, макар и малък, консумацията на месо в световен мащаб да нарасне тази година. Това се дължи на факта, че населението на планетата расте с по-бързи темпове от производството на месо. Въпреки това, понижението на потреблението на глава от населението може да бъде повратна точка за цялата индустрия.

Европа

В Европейският съюз консумацията на свинско месо се очаква да падне до седемгодишно дъно през 2020 г., като подобен резултат ще се наблюдава и при потреблението на говеждо и пилшеко месо, прогнозират от министерство на земеделието на САЩ. Пандемията засегна блока в момент, когато търсенето на месо вече бе тръгнало надолу на фона на нарастващата обществена загриженост свързана с опазването на околната среда и с хуманното отношение към животните.  Според проучване на земеделското министерство от месец май, само 26% от германците ядат месо ежедневно. През 2015 г. това се е отнасяло за 34% от анкетираните.

Китай

Консумацията на свинско месо в Китай тази година може да се понижи с около 35% спрямо нормалните нива, тъй като преди кризата с COVID-19 страната бе засегната тежко от епидемия от африканска чума по свинете(АЧС). Азиатската страна отговаря за 40% от световното търсене на свинско месо. Вносът на месо в страната, който помогна за компенсация на дефицита в местните ферми, най-вероятно е достигнал пика си през първата половина на годината, коментира Пан Ченджун от Rabobank. „Световните доставки ще бъдат белязани от несигурност до края на годината“, добавя тя.

САЩ

През последните години американските животновъди разшириха значително стадата си в очакване на бум на търсенето на говеждо в Китай, където цените на свинското скочиха значителното заради проблемите на страната с АЧС. Макар че доставките в действителност нараснаха, резултатите далеч не са това, на което се надяваха производителите.

Сега, когато търсенето на месо върви надолу както в страната, така и по цял свят, американските фермери може да бъдат изправени пред много трудна ситуация. Проблемите в ресторантьорския бизнес играят водеща роля в този кошмарен сценарии, казва Уил Сойър от CoBank ACB.

„Прекъсването на хранителните услуги в световен мащаб нанесе големи щети за месната индустрия, независимо дали става въпрос за износ или за вътрешно потребление“, коментира той.

„Днес, а най-вероятно и през следващите 12 месеца, условията са такива, че предлагането на месо, не само в САЩ, но и вероятно в глобален мащаб, надхвърля търсенето“, казва още Сойър.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ