След тежък април, икономиката започва бавно да се съвзема

След тежък април, икономиката започва бавно да се съвзема

След тежък април, икономиката започва бавно да се съвзема

Световната икономика дава признаци на съживяване този месец след историческите сривове през месец април, предизвикани от пандемията и ограниченията, наложени заради нея, съобщи CNN.

Спадът в Европа продължава и през май, но с намаляващи темпове намалява, след като някои части от икономиката заработиха отново.

Първоначалните данни на Индекса на мениджърите по поръчки (PMI) на IHS Markit за Еврозоната в четвъртък достигна 30.5, спрямо рекордно ниското ниво от 13.6 през април. Резултат под 50 показва спадове и при производството, и при услугите.

"Еврозоната отбелязва срив на бизнес активността през май, но данните от проучването носят успокояващи признаци, че спадът вероятно е достигнал дъното през април", казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

В Япония PMI се повиши леко от 25,8 през април до 27,4 през май. Данните за САЩ все още не са изнесени.

Пътят напред за икономиката все още изглежда коварен, като се очаква мерките за социално дистанциране да се запазят за известно време.

"Докато епидемията продължава в Съединените щати и в други части на света, трудно бихме постигнали икономическо възстановяване", заяви икономистът Джефри Сакс. "Може да имаме късмет, може да имаме моменти на оптимизъм, но ще имаме и много моменти на отчаяние."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ