Сътресения в икономиката? ЕЦБ отговаря с нисколихвени заеми

Сътресения в икономиката? ЕЦБ отговаря с нисколихвени заеми

Сътресения в икономиката? ЕЦБ отговаря с нисколихвени заеми

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще преразгледа към голямо понижение икономически прогнози за Еврозоната на днешното си заседание по паричната политика. Очаква се институцията да даде силен сигнал за намеренията си да приеме мерки в подкрепа на икономиката под формата на нови нисколихвени заеми, за да избегне превръщането на сегашното забавяне на растежа в рецесия, предаде Ройтерс.

Търговските напрежения и неяснотата около Брекзита се отразиха на икономиката на еврозоната и влошиха бизнес климата. Това поражда опасност от реализиране на опасенията от рецесия, както и от разпространение на затрудненията на Германия и Италия към останалата част от блока.

Така ЕЦБ се оказва принудена да даде повод за оптимизъм, въпреки че се очаква нейният президент Марио Драги да обяви само скромни мерки на първо време.

Такова решение със сигурност ще се възприеме като обратен завой, след като през декември ЕЦБ обяви край на политиката си на количествено облекчение чрез мащабно изкупуване на активи, както и увеличение на лихвите през годината.

Централните банки по света обаче дават заден ход, начело с Фед, което съобщи, че ще забави темпа на увеличение на лихвите.

Първата стъпка на ЕЦБ се очаква да бъде предоставяне на нови ликвидности на банките от еврозоната, за да се подкрепи кредитирането на компаниите. След това най-вероятно тя ще обяви официално отлагане на покачването на лихвите, което пазарите вече не очакват да стане по-рано от 2020 година.

Днес ЕЦБ се очаква да публикува тримесечните си икономически прогнози, в които растежът най-вероятно ще бъде сведен до 1,3 на сто за тази година вместо обявените преди година 1,8 на сто, според икономисти, анкетирани от Ройтерс. За догодина те очакват само съвсем слабо ускоряване.

По-обезпокоителното е, че се очаква инфлацията да продължи да отстъпва спрямо целта на ЕЦБ за малко под 2 процента

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ