Трифон Филипов, „Мултивак България“ ЕООД: Искам да бъдем предпочитан партньор на хранителната промишленост в България

Трифон Филипов, „Мултивак България“ ЕООД:  Искам да бъдем предпочитан партньор на хранителната промишленост в България

Трифон Филипов, „Мултивак България“ ЕООД: Искам да бъдем предпочитан партньор на хранителната промишленост в България

MULTIVAC – иновативният лидер в областта на комплексните решения за хранително-вкусовата индустрия, отбелязва 60-годишния си юбилей тази година. Годишнината е повод високотехнологичната компания от Бавария да анализира дейността си и да ни сподели бъдещите си планове за развитие

- В кръговата икономика много компании се промениха. В каква посока се трансформира и ще се развива MULTIVAC?

- MULTIVAC е съосновател на инициативата Save Food на FAO и е единствената машиностроителна компания в сектор „Опаковане“, която попада в реномирания списък „50 Sustainability & Climate Leaders“ на ООН. Списък, в който влизат компании и организации, поели сериозен ангажимент в борбата с настъпващите глобални климатични промени. В края на 2021 г. Кристиан Трауман, изпълнителен директор на MULTIVAC Group, ще вземе активно участие в работните срещи на тази новосъздадена група в ООН.

Всяка година в Германия не се оползотворят около 2,2 млн. т храни основно поради наличието на нехерметични или повредени по време на транспорт опаковки, технологичен брак в резултат на машинното нарязване на хранителни продукти. При използването на нашите високопроизводителни порциониращи, слайсиращи и опаковъчни машини е възможно да се намалят тези загуби с около 10%. Специалистите ни имат важна роля в този процес, тъй като консултират нашите клиенти при избора им на оптимално решение за техния бизнес: от подходящия материал за опаковане на даден хранителен продукт, дизайна на опаковката до успешното внедряване на съответната машинна технология в даденото производство. Решенията на MULTIVAC се отличават с дълъг жизнен цикъл – не е рядкост да се видят безупречно работещи машини дори след 20-годишна експлоатация в трисменен режим.

- Колко време ще отнеме на България да се освободи напълно от пластмасовите опаковки?

- Осъзнаваме своята отговорност като един от основните доставчици на опаковъчни материали за хранителната индустрия в България и до 2025 г. планираме заедно с българските производители на храни да заменим значителна част от конвенционалните опаковки с такива, произведени от рециклирани суровини. Успоредно с това можем да понижим разхода на използваните опаковъчни материали с около 15% чрез внедряването на т.нар. умни решения и саморегулиращи се процеси (Индустрия 4.0, RX & TX поколение машини).

- Кой е критерият за качествена опаковка?

- Такава, която защитава максимално добре продукта в нея по време на транспорт и съхранение. Материалите, от които е направена една опаковка, в никакъв случай не трябва да контаминират (замърсяват) нейното съдържание. Днес се добавя още и важният етичен критерий: как влияе опаковката върху околната среда?  MULTIVAC е новатор в своя бранш и модел за подражание, когато става въпрос за устойчиви решения и иновативни технологии – особено при разработването на алтернативни концепции за опаковъчни материали с понижено съдържание на пластмаси: PaperBoard by MULTIVAC. Тези специални материали са създадени на базата на дебелостенен картон. Те също така могат да бъдат произведени и от рециклирани суровини. Постепенното внедряване на такъв вид опаковъчни системи в производствата на нашите клиенти ще подкрепи процеса за разделното изхвърляне на отпадъците. Именно поради изброените причини PaperBoard опаковките ще започват да придобиват по-голяма популярност в България и да се предпочитат от производителите на храни, търговските вериги и потребителите.

- По-скъпо ли е ползването на екоопаковки? Какво е тяхното търсене?

- Актуалните цени на т.нар. екоопаковки са по-високи спрямо използваните в момента. Интересът към такъв вид опаковки започва да нараства значително през изминалата година.

- Как се отрази пандемията на бизнеса ви? Какви уроци извлякохте от нея?

- Противно на общата пазарна тенденция нашият бизнес продължава да се развива успешно. До момента не установяваме спад в обема на поръчките и в приходната част на търговската ни компания в България. Динамиката на продажбите на машини, опаковъчни материали и резервни части следва бюджетните ни цели. Положително се отнасяме към факта, че макар и с известно закъснение започна приемът по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони. Този финансов инструмент е един от най-важните в нашия сектор и ще се отрази благоприятно на инвестиционния климат през следващите две години.

- С каква стратегия ще развивате MULTIVAC през следващите години?

- През 2019 г. придобихме компанията FRITSCH – един от водещите немски доставчици на машини и поточни линии за производството на хлебни и тестени изделия. С нейното придобиване се откриват нови възможности за развитие пред нас в България.  През последните няколко години започнахме да си сътрудничим с доказани производители на високотехнологично оборудване в областта на месо- и млекопреработвателната промишленост. С новите ни партньори ще бъдем в състояние да предлагаме на клиентите комплексни решения с висока добавена стойност за техния бизнес.  Моето желание е след 5 години „Мултивак България“ ЕООД да се превърне от малка в средноголяма компания и да бъде най-доброто място за работа в нашия бранш. Да продължим да сме иновативният лидер на българския пазар и клиентите ни да виждат в нас надежден и компетентен партньор, с когото вървят смело напред.

[[{"fid":"381820","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":588,"width":801,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

MULTIVAC във факти:

Всичко започва с производството на първия модел вакуумна камерна машина за опаковане на храни в малкия гараж на нейния основател Сепп Хаггенмюлер през 1961 г.

Днес MULTIVAC е високотехнологична компания с годишен оборот над 1 млрд. евро, 6700 служители и присъствие в 165 държави.

Автор: Венцислав Савов. Текстът е публикуван в бр. 09/2021 на сп. "Мениджър"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават