11 проекта и 7 нови реформи добавени в ревизираната версия на плана за възстановяване

11 проекта и 7 нови реформи добавени в ревизираната версия на плана за възстановяване

11 проекта и 7 нови реформи добавени в ревизираната версия на плана за възстановяване

 С 11 нови проекта и 7 нови реформи е бил надграден ревизираният от служебното правителство национален план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов на брифинг пред журналисти в Министерския съвет по повод публикуваната за обществено обсъждане на сайта www.nextgeneration.bg преди два дни обновена версия на плана. Освен инвестиционни проекти Планът за възстановяване и устойчивост съдържа и много реформи и това е правилният подход, защото в бъдещето, когато идват допълнителни финансови средства, не трябва да има само инвестиционни проекти, но и да има реформи към тях, обясни той.

Така, новата версия на плана съдържа вече общо 57 инвестиционни проекта и 43 реформи. Общата сума, която страната ни ще получи от Механизма за възстановяване и устойчивост, е 12,6 млрд. лева. Очаква се и допълнителен икономически импулс, който ще дойде и от частните инвестиции, които ще бъдат предизвикани от тези инвестиционни проекти, от още 8 млрд. лева. "Т.е. в следващите седем години по този план ще се влеят в българската икономика общо около 20 млрд. лева", добави служебният вицепремиер.

Атанас Пеканов увери, че няма да има забавяне на средствата по плана и те не са поставени под риск, предаде БТА. Дори страните, които са представили своите проекти, не са получили все още парите. Не са получили средства дори тези страни, които са с одобрени планове, защото има техническо време. "Средствата за България не са под риск и ние много пъти сме получили от европейските институции уверения, че е важно планът да е хубав", добави вицепремиерът.

Бъдещето на въглищните региони - един от най-застрашените според общата европейска концепция за постигане на нулева въглеродна неутралност - ще бъде дискутирано с политическите партии какъв според тях е правилният подход. "Това е един от трудните въпроси с изключително дългосрочни последици за някои региони в България и решенията е редно да бъдат взети от демократично избрани представители, за да има приемственост", каза Пеканов

Има два нови проекта в бизнес средата - за наблюдаване на рисковете, и проект за киберсигурността. Има и много важни реформи в сферата за бизнес средата, допълни вицепремиерът.

В компонента "социално включване" са заложени два нови проекта. Много важна реформа е за индексирането на гарантиран минимален доход.

В сферата на здравеопазването има нови проекти и доста сериозна промяна в съществуващите. Пеканов уточни, че са намалени средствата, които са били планирани за саниране на болници и те са насочени към закупуването на нова и модерна апаратура за болниците. В новата версия на плана е включен проектът за медицинска помощ по въздух.

Други реформи са създаването на Комисия за енергиен преход за стимулирането на производството на електроенергия от ВЕИ, допълни още Пеканов.

Вицепремиерът отново изтъкна, че приемствеността е много важна и апелира към политическите партии да се обсъдят двете горещи теми - едната в сферата на енергетиката, другата е за върховенството на закона.

Заложените реформи и приоритети в Националния план за възстановяване и устойчивост са онзи жалон, който ще позволи развитието на страната в посока по-добро икономическо състояние, заяви и служебният премиер Стефан Янев по-рано днес в началото на заседанието на Министерския съвет.
Той изтъкна значението на плана за решаването на демографските проблеми на България. Нека не забравяме, че една друга криза, която не споменаваме много често, но тя е част от ежедневието ни - така наречената демографска криза, за която решенията са трудни, дългосрочни, но едно от тези решения е именно развитата икономика, изтъкна премиерът.

Такава икономика ще предоставя добре платени работни места и това ще е една предпоставка за българите в чужбина да се върнат в родината, особено младите, които са в състояние да подобрят демографската картина в страната, допълни премиерът. Той изрази надежда, че тези приоритети и започнатото ще бъде продължено и от следващо правителство, което ще бъде избрано от 46-о НС и изрази готовност за споделяне на опитността от практиката на служебния кабинет.

Премиерът също обърна внимание, че служебното правителство е направило промени и преструктуриране в Плана, който вече е публикуван за обществено обсъждане, и изрази надежда в близките дни да има възможност екипът на Атанас Пеканов - вицепремиер по управление на европейските средства, да го обсъди с партиите, представени в НС.

Янев изброи някои от важните акценти в Плана и изрази очакване те да бъдат подкрепени и "продължени с нужната дълбочина на необходимите реформи, които трябва да бъдат направени". Сред акцентите премиерът открои образованието и иновациите, "интелигентната" индустрия, икономическата трансформация, технологичния и екологичен преход, и декарбонизация в енергетиката, както и технологичния и екологичен преход в селското стопанство.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ