Американски самолети се включват в охраната на въздушното ни пространство

Американски самолети се включват в охраната на въздушното ни пространство

Американски самолети се включват в охраната на въздушното ни пространство

САЩ ще се включат със самолети в охраната на въздушното ни пространство за около седмица, съобщи пред журналисти след правителственото заседание днес министърът на отбраната Николай Ненчев.

На заседанието на Министерски съвет днес е било прието решение за съвместен air policing - съвместна охрана на въздушното пространство със САЩ, което ще започне на 9 септември и ще приключи на 16 септемвр, поясни той.

"Мисията е мирновременна, инициатива, която беше приета от НАТО, от нашите партньори", коментира министърът на отбраната и уточни, че  в нея  ще участват два американски самолета, които съвместно с нашите пилоти ще извършват охрана на въздушното пространство. "Цялата мисия ще бъде изцяло на разноски на САЩ. Българската страна не дължи нищо по този договор", допълни Ненчев. Той специално подчерта, че не става дума за невъзможност от страна на България сама да охранява въздушното си пространство.

Вече има и конкретно предложение от страна на правителството кой да заеме поста командир на ВСС след като ген. Румен Радев напусна, за да се включи в президентските избори. Кабинетът е приел днес решение да предложи на президента Росен Плевнелиев за назначаване на този пост, военното ни аташе в САЩ, ген. Цанко Стойков.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ