Ананиев забрани износа на лекарства за тежки заболявания

Ананиев забрани износа на лекарства за тежки заболявания

Ананиев забрани износа на лекарства за тежки заболявания

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев забрани със заповед от днес износа на определени лекарства за лечение на социално значими заболявания, по-конкретно диабет, шизофрения и злокачествени болести, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Недостигът на тези медикаменти на пазара ще застраши живота и здравето на значителен брой пациенти у нас. Животозастрашаващ риск е и неспазването или прекъсването на назначената им терапия. В същото време промяна в терапията може да бъде извършена само след допълнителни лабораторни тестове и посещение при лекар, което в условията на извънредното положение, свързано с COVID-19, създава допълнителен риск за тези пациенти, още повече, че те са в рисковите групи за развиване на усложнения при евентуално заразяване с COVID-19, пише в заповедта на здравния министър.

С нея той забранява и износът на определени продукти, съдържащи етанол. Визират се най-вече продуктите, които се използват за дезинфекция. Търсенето им се е повишило значително след обявяването на извънредното положение в страната и продължава да нараства и в момента, се отбелязва в заповедта.

Забраната за износ на посочените в заповедта лекарства е в сила до отмяна на извънредното положение.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ