Българка е сред наградените от "Ню Йорк Таймс" с "Пулицър

Българка е сред наградените от Ню Йорк Таймс с Пулицър

Българка е сред наградените от "Ню Йорк Таймс" с "Пулицър

Българката Боряна Джамбазова е част от международния екип, спечелил една от трите награди "Пулицър" на вестник "Ню Йорк Таймс". Изданието бе фаворитът с най-много отличия тази година. "Ню Йорк Таймс" получи призове в категорията за разследваща журналистика - с поредицата на Брайън Розентал за условията, в които работят таксиметровите шофьори в Ню Йорк. Много от тях били принуждавани да сключват заеми при заробващи условия; за най-добра коментарна рубрика, където бе отличено есето на  Никол Хана-Джоунс “1619”, описващо робството и приноса на чернокожите за американската история и за международна журналистика. Това е категорията, в която е отличена екипно разследване, част от което е и Боряна Джамбазова за действията на руските тайни служби по света, съобщи Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ).

Поредицата е под заглавие "Скритата война на Путин" и проследява няколко сюжета в Украйна, Мадагаскар, България, Либия, Централноафриканската република с участието на руските тайни служби. През декември миналата година “Ню Йорк таймс” публикува статия за връзката на руските тайни служби с опита за отравяне на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Автор на материала е журналистът Майкъл Шуорц, който работи заедно с Джамбазова при отразяването на темата в София.

Наградите "Пулицър" са най-престижното американско отличие за журналистике, литература и музика. Кръстени са на известния издател, редактор и журналист Джоузеф Пулицър и са смятани за аналог на журналистически Оскари. Те се присъждат всяка година в 21 категории като в последно време отличават не само печатна, но и онлайн журналистика.

Боряна Джамбазова е член на управителния съвет на АЕЖ - България, и журналист на свободна практика. Започва да работи като репортер през 2005 г. и пише за български и чужди медии. В статиите си засяга актуални политически и икономически събития, както и социални теми и проблеми, свързани с човешките права. Нейни материали са публикувани в “Ню Йорк таймс”, “Иконъмист” и “Политико”. Завършила е бакалавърска степен по журналистика в СУ и магистратура по нови медии в Нюйоркския университет като стипендиант на програма “Фулбрайт”. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ