Един водоизточник във Велинградско остава с уран над нормата

Един водоизточник във Велинградско остава с уран над нормата

Един водоизточник във Велинградско остава с уран над нормата

Възстановява се ползването за питейни нужди на водата от осем източника във Велинградско, за които през април бяха получени данни, че са със завишени стойности на естествен уран, предаде БТА. Това става със заповед на директора на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова.

Остава в сила забраната за ползване за питейни нужди на водата от каптаж "Легоринец", от който се захранва част от кв."Чепино" във Велинград.

В РЗИ-Пазарджик са получени окончателните резултати от анализа на пробите на водите от деветте пункта, извършен в Националния център по радиобиология и радиационна защита - София.

Резултатът от пробата на каптаж-извор "Легоринец" не съответства по показател "обща алфа-активност" и "естествен уран" на наредбата за качеството на водата за питейно-битови цели. Останалите източници са в нормите.

Възстановява се ползването на питейната вода от каптаж "Клептуза"- захранващ част от кв. "Лъджене" и кв. "Чепино" във Велинград, както и от каптажите, които снабдяват с вода селата Грашево, Мечо корито,Юндола, Света Петка и Пашово.

Освен това няма уран във водата, която тече от чешмите на хората в Първомай и околните села. Това става ясно от окончателните резултати на повторните проби, взети от здравни инспектори преди 20 дни.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ