Финансовото министерство ще отпусне 20 млн. лв. помощ на БДЖ

Финансовото министерство ще отпусне 20 млн. лв. помощ на БДЖ

Финансовото министерство ще отпусне 20 млн. лв. помощ на БДЖ

Министерството на финансите ще отпусне 20 млн. лева на БДЖ, за да не фалира дружеството. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

Парите ще бъдат взети от фискалния резерв, като се очаква те да бъдат възстановени след отдаването на концесия на Летище София. Те ще бъдат безлихвена възмездна финансова помощ, отредена за преструктуриране, поясни той. 

Горанов подчерта, че БДЖ се нуждае от още 80 млн. лева, които също най-вероятно ще бъдат отпуснати. Държавата отделя от бюджета си субсидия за жп превозите в размер на 200 млн. лева годишно, но според финансовия министър транспортното министерство не полага достатъчно усилия, за да защити железниците и позволява нелоялна конкуренция от страна на автобусните превози.

"Иска ми се Министерството на транспорта да положи повече усилия, така че жп транспортът да стане естествен приоритет", коментира Горанов. "Аз не твърдя, че трябва да забраним автобусните превози, но не е нормално на всеки 15 минути например по направлението Бургас да тръгват автобуси и ние да очакваме, че някой ще се качи на влак. Тогава държавата трябва да реши дали да има влак или да няма влак и да се вземе решение, ако няма нужда от жп транспорт, да престанат да се взимат от данъкоплатците стотици милиони за субсидиране на сектора", коментира той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ