Извънредно заседание на Министерски съвет за коронавируса (обновена)

Извънредно заседание на Министерски съвет за коронавируса (обновена)

Извънредно заседание на Министерски съвет за коронавируса (обновена)

Засега се смята. че т.нар. нулев пациент е дошъл от Гърция, каза Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Министерски съвет  50 000 маски от Турция ще тръгнат всеки момент към България. В първите градове със зараза ще бъдат отменени всички масови мероприятия.

„Няма нужда от презапасяване във веригите има запаси за 30 дни напред“, заяви още Борисов.В 14 ч. има среща с големи фирми производители на защитни облекла, на които ще бъде възложено производство на защитни облекла и маски от специален  антибактериален плат, с който разполагаме

„Да сме много единни и дисциплинирани“, призова той и забрани на министрите да се прибират вкъщи. „Искам министрите да са ми на разположение 24 часа както е кризисния щаб“, нареди Борисов.

Тестове за коронавирус и медицински маски

"Проблемът е че освен паниката, която се създава, всички държави издадоха заповеди за забрана на износ на медицински материали, свързани с борбата с коронавируса. Ние имаме още около 4 000 платени теста, плюс близо 3 000, които имаме. Считаме, че засега те са абсолютно достатъчни. Ако се стигне до това да се изразходват тези тестове, то вече епидемията ще е стаива размери, че ще се действа по друг начин", каза Борисов.

В Турция, тъй като се оказа, че единственият производител на маски и защитни облекла е там, сме договорили 50 000 облекла. Посланикът ни ще подпише договорът там след решението на Минситерския съвет днес, уточни министър - председателят. В 14 часа в Министерски съвет ще има среща с големите компании, които произвеждат медицински материали. С тях под ръководстовот на военното интендантство България започва производство на медицински маски и защитни облекла: "С много от тях вече работим. Така че да преоборудваме, и то в рамките на днешния ден, оказа се, че има производители, които правят този антибактериален плат, щото се оказа, че именно този нетъкан текстил се произввежда на няколко места в света и всички са под карантина. А сега с допълнителна обработка военното интендантство ще получи плата и там на 24 часа всички заводи и предприятия, които се занимават с тази дейност. До месец можем да си произведем около 3 млн. маски и достатъчно защитни облекла в България.", каза премиера.

Първите униформи и маски ще са за медицинските работници на първа линия.

За Плевен и Габрово - Премиерът изпрати лично здравният министър Ананиев в Плевен и Габрово да провери "маски, облекла". Ако трябва допълнитено инфекционисти за градовете, да се дадат, разпореди Борисов. Граничнна полиция има хеикоптери, медицински екипи. Каквото е нужно за най-бързо движение, подчерта той. Колите на мвр да са готови на специален режим. "Не искам да чуя - свършиха ни, нямаме." Пред болниците ще стои по един патрул, не за друго, а да има кой да предупреди близки и други, които искат да видят болните пациенти. Да им кажат, че това би било доста оло за последствията - и те ще влязат под карантина, това значи и допълнително натоварване, каза Борисов на министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

В големите вериги магазини запаси има достатъчно. Те държат количества за 30 дни напред. Няма никакъв смисъл хората да се презапасяват, тъй като храна, вода има предостатъчно. Това само създава паника и тягостно настроение, подчерта премиерът. Отменят се планираните масови мероприятия.

Заседанието на МС се предава в момента по телевизията.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ