Какво послание изпраща от София декларацията на ЕС за Западните Балкани?

Какво послание изпраща от София декларацията на ЕС за Западните Балкани?

Какво послание изпраща от София декларацията на ЕС за Западните Балкани?

Какво послание излъчва подписаната от лидерите на ЕС декларация по темата за присъединяването на страните от Западните Балкани към Евросъюза в бъдеще? 

Това коментираха в студиото на БНТ бившите външни министри на България Соломон Паси и Ивайло Калфин. 

Те посочиха, че декларацията има много по-слабо политическо послание от тази, подписана в Солун преди 15 години, когато се прави категорична крачка към това България и Румъния да станат членки на Европейския съюз. А за Западните Балкани сега изрично е разписано, че ще станат интегрална част от съюза. Тоест, това е само намек за евентуално бъдещо присъединяване, но без никакви конкретни ангажименти. 

"Oт 15 години на тези държави им се казва вие ще станете членове, а сега даже не им се казва - вие ще станете членове, а казва им се - вие имате перспектива в една единна Европа. Това какво ще говори на населението, колко поколения ще минат в тези страни?", коментира Ивайло Калфин, който бе министър на външните работи между 2005-2009 г.

"Датите (за присъединяване към ЕС - б.р.) не се дават даром. Датите са въпрос на люта битка. Цената на България за датата 2007 година беше затварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй". На нас ни казаха това абсолютно ясно и дефинитивно", каза Соломон Паси - министър на външните работи 2001-2005 г.

Евентуалното присъединяване за Македония и Албания ще бъде много дълъг процес, смятат двамата бивши министри. Те припомниха, че в момента се водят преговори за присъединяване на Сърбия и Черна гора, започнали от началото на годината и засега няма никакво движение по тях.

"За Сърбия как ще има дата, преди да са се разбрали по въпроса за Косово. Сърбия казва никога Косово, а всички казват на Сърбия - пусни Косово, за да говорим да влизате в тандем. Всяка една държава, която пожелае да влезе в НАТО и започне преговорите или пък, дай Боже, се присъедини към НАТО ще има много по-бърза писта за присъединяване към ЕС и от тази гледна точка лично аз смятам, че Черна гора е най-близо до членството в ЕС, защото тя вече е член на НАТО", каза Соломон Паси.

"Важно е да видим какво ще се случи на Европейския съвет през юни. Ако Европейският съвет не започне преговори с Албания и с Република Македония - това ясно ще покаже, че тази декларация общо взето няма много смисъл", допълни Ивайло Калфин.

България и другите балкански страни могат да бъдат двигател за съседите си и особено за Македония. Фактът, че на военния парад на 6-ти май македонска част марширува редом с българските войници бе определен от бившите ни външни министри като много силен знак в тази посока.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ